foto: AP/Scanpix
Lietuvā no telšu nometnes uz apsildāmām telpām pārceļ vairākus simtus nelegālo migrantu
Migranti uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas.
Pasaulē
2021. gada 24. septembris, 21:39

Lietuvā no telšu nometnes uz apsildāmām telpām pārceļ vairākus simtus nelegālo migrantu

Jauns.lv / LETA

Lietuvā pabeigta vairāk nekā 700 nelegālo migrantu pārcelšana no vasarā ierīkotās telšu nometnes Sabiedrības drošības dienesta Rūdninku poligonā uz apsildāmām telpām bijušajā Ķībartu labošanas iestādē, piektdien paziņojusi Iekšlietu ministrija.

Šis objekts turpmāk kļūs par Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) struktūrvienību - Ķībartu Ārvalstnieku reģistrācijas centru, savukārt Rūdninku poligons tiks atstāts rezervei kā vieta, kur ierīkot moduļu namiņu nometni gadījumā, ja migrantu skaits pēkšņi atkal pieaugtu, norāda ministrija.

Visu šo nedēļu apsargātos autobusos uz Ķībartiem tika pārvesti pa pusotram simtam migrantu dienā.

Līdz 1. oktobrim no pagaidu izmitināšanas vietām uz apkurināmām telpām vai moduļu namiņiem paredzēts pārcelt visus migrantus. Pašlaik robežsardzes iecirkņu teritorijā vēl atrodas 446 migranti, bet neviens no viņiem vairs nedzīvo teltīs, teikts paziņojumā.

Atsevišķas migrantu grupas mitinās moduļu namiņos Medininku robežsardzes skolas teritorijā un Pabrades Ārvalstnieku reģistrācijas centrā.

Kas 2021. gada jūlijā notiek uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība piektdien nolēmusi izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju.

gallery icon
26

Lietuvas izstrādātais plāns paredz izveidot vairākus migrantu izmitināšanas centrus, kas pielāgoti grupām ar atšķirīgām vajadzībām.

Pēc vienošanās ar Sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministriju šobrīd sociāli visneaizsargātākajām grupām - ģimenēm ar maziem bērniem, topošajām māmiņām un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - paredzētas vietas Ruklas Bēgļu uzņemšanas centra ēkā un moduļu namiņos, kā arī Viļņas Naujininku rajona naktspatversmē, ko plānots atvērt nākamnedēļ.

Kā ziņots, krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3. augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts vairāk par diviem tūkstošiem ārvalstnieku.