Pasaulē
2021. gada 22. septembris, 11:05

"Meitene ar spožu nākotni" - Kas zināms par apšaudes upuriem Permas universitātē un pašu šāvēju?

Jauns.lv

20. septembrī 18 gadus vecais Permas Valsts universitātes students Timurs Bekmansurovs atklāja uguni mācību iestādes teritorijā. Viņu aizturēja ceļu policisti, kas strādāja netālu un par apšaudi uzzināja no aculieciniekiem. Līdz aizturēšanai jaunietis paspēja nogalināt sešus un ievainot vairāk nekā 20 cilvēkus. "Meduza" žurnālistiem izdevies noskaidrot bojāgājušo personības. Tāpat kļuvis zināms, kādā stāvoklī šobrīd atrodas pats šāvējs.

66 gadus vecā Margarita Engaus bija reģionā zināma ārste ar 43 gadus ilgu stāžu. Pirms pus gada Margarita devās pensijā. Kā liecna atsevišķi avoti, apšaudes dienā viņa kopā ar skolniekiem devusies ekskursijā uz Permas universitātes botānisko dārzu un muzeju.

foto: AP/Scanpix

"Es ar viņu nostrādāju 25 gadus. Margarita – brīnišķīgs cilvēks, atsaucīga, labsirdīga, bez konfliktiem. Vienmēr palīdzēja cilvēkiem.

Viņa ļoti mīlēja savas divas meitas un mazmeitu. Viņai ir brīnišķīga mediķu ģimene: gan dēls, gan vīrs ir ārsti. Šajā vasarā Margarita aizgāja no slimnīcas, lai aprūpētu slimo māti un nodarbotos ar mazmeitiņu.

foto: EPA/Scanpix

Bet šaubos, ka viņa pati piekrita palīdzēt skolotājai un iet ar bērniem uz botānisko dārzu," laikrakstam "Komsomoljskaja Pravda" sacīja Svetlana Žuravļeva. 

19 gadus vecais Jaroslavs Arameļevs bija Permas universitātes otrā kursa students. Viņš bija pabeidzis mūzikas skolu, nodarbojās ar sporta aerobiku, aizrāvās ar robotiku, piedalījās tehniskos konkursos un gribēja strādā IT jomā. Kā zina stāstīt viņa skolotāja, Jaroslavs audzis daudzbērnu ģimenē. 

foto: EPA/Scanpix

18 gadus vecā Ksenija Samčenko un 19 gadus vecā Jekaterina Šakirova bija Permas universitātes otrā kursa studentes. Ksenija ģimenē bija vienīgais bērns, nesen pārcēlusies uz Permu no mazāk apdzīvotas vietas. Viņas māte ir friziere.

Jekaterinas tēvs strādā par mehāniķi, bet māte par grāmatvedi. Viņiem ir vēl jaunāka meita. Jekaterinas tēvs zina teikt, ka abas meitenes gājušas uz bufeti un pa ceļam saskrējušās ar šāvēju. "Ja sēdētu klasē, tad viss būtu labi... Pārējie studenti ieslēdzās klasē," stāsta meitenes tēvs. 

26 gadus vecā Anna Aigeldīna dzīvoja aptuveni 300 kilometru attālumā no Permas. Ģimenē ir 12 gadus vecs dēls. Anna šajā gadā pabeidza maģistrantūru Permas universitātes ķīmijas fakultātē.

Apšaudes dienā viņa atbrauca uz universitāti pēc diploma. Mācības notika attālināti, tāpēc meitene diplomu nesavāca ātrāk.

foto: EPA/Scanpix

"Svētdien Anna ar līgavaini devās uz Permu. Pirmdien viņai universitātē bija jāsavāc diploms un jābrauc mājās. Līgavainis gaidīja uz ielas, kad Anna iegāja korpusā. Viņš necieta," teica bojāgājušās tēvs Aleksandrs, kurš kopā ar sievu Oksanu ieradās Permā uz meitas atpazīšanu. 

20 gadus vecā Aleksandra Mohova ceturtajā kursā studēja mehānisko matemātiku un nodarbojās ar vieglatlētiku. Draugi viņu atceras kā krāšņu, pozitīvu meiteni, ar kuru varēja no sirds izrunāties.

"Viņa skolā ļoti labi mācījās, es biju pārliecināts, ka viņai būs spoža nākotne. Visi skolotāji bija ar viņu apmierināti. Īpaši labi zināja matemātiku. Cik zinu, viņa gribēja kļūt par skolotāju," pastāstīja viens no meitenes draugiem. 

Šāvēja stāvoklis smags

Jauns.lv jau vēstīja, ka 20. septembra rītā Krievijas pilsētā Permā bruņots students atklājis uguni Valsts Nacionālās pētniecības universitātes teritorijā.

Uzbrucējs raidījis vismaz 30 šāvienus. Kā medijam pastāstījuši notikušā aculiecinieki, viņi redzējuši vīrieti militārajā uniformā šaujam no automātiskā ieroča. Universitātes preses dienestā vēstīja, ka šaušana veikta ar traumatisko ieroci.

Izdevums "Mash" vēstīja, ka uzbrucējs juridiskajā fakultātē studējis tiesu ekspertīzi. Pirms apšaudes viņš "VKontakte" ierakstā aicinājis šo neuzskatīt par teroraktu. Uzbrucējs tāpat rakstījis: "Es sevi ienīstu, bet vēlos sagādāt sāpes visiem, kuri stāsies man ceļā."

"Interfax" 22. septembrī ziņo, ka traģēdijā kopumā cietuši 43 cilvēki. Kopumā stacionārā ārstējas 12 apšaudē cietušie. Smagā stāvoklī slimnīcā atrodas pats šāvējs. Tāpat tiek ziņots, ka viņam amputēta kāja līdz celim.

"Mash" precizē, ka kāja amputēta, jo vienu no ievainojumiem šāvējs guvis gurnā. Tāpat viņš guvis plaušu, aknu un zarnu bojājumus.