Pasaulē
2021. gada 20. septembris, 14:27

Vai atpazīsti slaveno pieminekli? Parīzes Triumfa arka "apģērbta" līdz nepazīšanai. VIDEO

Jauns.lv

Ideja, kas viņsaulē aizgājušajam māksliniekam Kristo dzima pirms 60 gadiem, nu ir tapusi par īstenību - Triumfa arka Parīzē tikusi "ietērpta" baltā audumā.

Pirms 60 gadiem noraugoties uz slaveno Triumfa arku no sava nelielā Parīzes dzīvokļa, mākslinieks Kristo Javaševs izsapņoja, ka reiz to "ietērps" sudrabotas un zilas krāsas audumā. 

Nu ir pagājis nedaudz vairāk kā gads, kopš mākslinieks ir aizgājis viņsaulē, un viņa sapnis ticis piepildīts. No 18. septembra līdz pat 3. oktobrim, viens no Parīzes simboliem būs vērojams citādākā veidolā. 

foto: AP/Scanpix
Apmeklētājiem ļauts pietuvoties "apģērbtajai" Triumfa arkai tik tuvu, lai to aptaustītu.

Apmeklētājiem to ir iespējams aplūkot tuvāk nekā ierasts, jo aizsargbarjeras tikušas noņemtas, un cilvēki tiek pielaisti audumam pietiekoši tuvu, lai to sataustītu. Savukārt tie, kas dodas augšā uz arkas jumta terasi, savus soļus sper uz īpašā apģērba.

Francijas prezidents Emanuels Makrons mākslas projekta oficiālajā atklāšanā teica: "Trakiem sapņiem jabūt iespējamiem. Es domāju, ka mēs visi tam ticam."

Pieminekļa pārmaiņu veikšanā bija iesaistīti 1,2 tūkstoši cilvēku. Lai arkas “apģērbšana” tiktu paveikta iespējami ātri, pie tās strādāja trīs komandas uz maiņām, tādējādi darbs norisinājies 24 stundas diennaktī. 3. oktobrī, kad piemineklis būs “jāizģērbj”, strādniekiem tas būs jāpaveic sešās dienās.

foto: AFP/Scanpix
Triumfa arkas "ietērpšanas" darbi.
foto: imago images/PanoramiC
Lai arkas “apģērbšana” tiktu paveikta iespējami ātri, pie tās strādāja trīs komandas uz maiņām, tādējādi darbs norisinājies 24 stundas diennaktī.

Šāds īslaicīgs, bet iespaidīgs mākslas projekts ir raksturīgs māksliniekam Kristo, kurš pazīstams ar to, ka iepriekš "ietērpis" arī citas slavenas ēkas un konstrukcijas, tostarp Berlīnes Reihstāgu un kādu Parīzes tiltu. 

Gaidāms, ka "ietērpto" Triumfa arku vēlēsies aplūkot milzīgi cilvēku pūļi, tādēļ nedēļas nogalēs iela, kas ved uz pieminekli, tiek slēgta satiksmei un atbrīvota gājējiem. 

Projekts izmaksājis 14 miljonus eiro, un, kā atklāja mākslinieka brāļadēls Vladimirs Javaševs, tas finansēts no pārdotajiem Kristo mākslas darbiem un viņa sagatavošanas kursu peļņas.