foto: AFP/Scanpix
"Mainīt bioloģiskās novecošanās procesu" - tāds ir Bezosa finansētā uzņēmuma mērķis
Pasaulē
2021. gada 7. septembris, 11:54

"Mainīt bioloģiskās novecošanās procesu" - tāds ir Bezosa finansētā uzņēmuma mērķis

Jauns.lv

Interneta tirdzniecības uzņēmuma "Amazon" dibinātājs, pasaulē bagātākais cilvēks Džefs Bezoss finansē jaunizveidotu biotehnoloģiju uzņēmumu, kurš meklē veidu, kā mainīt bioloģiskās novecošanās procesu, vēsta "Independent".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Krievijas miljardieris Jurijs Milners gada sākumā dibinājis uzņēmumu "Altos Labs". Zinātnieki tajā izstrādā bioloģiskās pārprogrammēšanas tehnoloģijas formu. Paredzēts, ka tā  atjaunos šūnas un ļaus cilvēkiem dzīvot līdz 50 gadiem ilgāk.

""Altos Labs" filozofija ir veikt zinātkāres pētījumus. Mums tiek dota brīvība būt drosmīgiem un izpētīt. Mērķis ir izprast atjaunošanos. Ideja par ieņēmumiem nākotnē ir, bet tas nav tuvākais mērķis, " "Technology Review" norādījis uzņēmumā strādājošais pētnieks Manuels Serano.

Serano iepriekšējie pētījumi ietver peles, kurām mainīja bioloģisko vecumu. Eksperimenti bija veiksmīgi, peļu šūnas atgriežot embrionālā stadijā, taču tām visām attīstījās audzēji.

Uzņēmumā darbojas arī citi talantīgi zinātnieki, tostarp 2012. gada Nobela prēmijas laureāts Šinja Jamanaka, kurš pētīja šūnu pārprogrammēšanu. "Lai gan ir jāpārvar daudzi šķēršļi, projektam ir milzīgs potenciāls," atzīst Jamanaka.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viņš atklāja, ka, pievienojot šūnām tikai četrus specifiskus proteīnus, tās var atgriezt agrākajā stāvoklī ar embrionālo cilmes šūnu īpašībām, kas veido jaunas dzīvības dzīvības elementus.

Ne Bezosam, ne Milneram nav sveši ieguldījumi laboratorijās, kuras meklē risinājumus pret novecošanos. 57 gadus vecais Bezoss, kura vērtība ir 200 miljardi ASV dolāru un kurš tiek uzskatīts par bagātāko cilvēku pasaulē, iepriekš ir ieguldījis līdzekļus pretnovecošanas firmā "Unity Biotechnology". Savukārt 59 gadus vecais Milners, kura bagātība ir aptuveni 4,8 miljardi ASV dolāru, pēdējā gada laikā ar "Milky Way Foundation" starpniecību ir finansējis ilgmūžības pētījumus.

„Amazon” dibinātājs Džefs Bezoss ar sievu Makenziju

gallery icon
21