Pasaulē
2021. gada 3. septembris, 12:14

VIDEO: aculiecinieki nofilmējuši, kā policija ar 10 šāvieniem nogāž zemē Oklendas teroristu

Jauns.lv

Šorīt Jaunzēlandes ziemeļu daļā esošajā Oklendā notikušā terorakta izpildītāju policistiem izdevies dabūt gar zemi vien pēc 10 šāvieniem, liecina aculiecinieku video.

Videomateriālā redzams, kā vai nu veikala apsardze, vai arī policija mudina cilvēkus netuvoties teritorijai, kurā tobrīd noticis uzbrukums.

Pēc neilga laika dzirdams, kā aiz veikala plauktiem atskan 10 šāvieni. Tad seko klusums un cilvēku reakcijas uz notiekošo.

Jau ziņots, ka Jaunzēlandē policija vienā no Oklendas lielveikaliem nošāvusi “vardarbīgu ekstrēmistu", kurš pirms tam bija sadūris vairākus cilvēkus.

Ātrās palīdzības dienests ziņo, ka ievainoti vismaz seši cilvēki, no kuriem trīs atrodas kritiskā stāvoklī, viens guvis smagus ievainojumus, bet vēl divi pacienti - vidēji smagus.

Uzbrucējs bija Jaunzēlandē desmit gadus dzīvojošs Šrilankas pilsonis, kurš iedvesmojies no teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" ideoloģijas un atradies "pastāvīgā uzraudzībā", preses konferencē pavēstīja premjerministre Džasinda Ārderna.

Premjere norādīja, ka notikušais uzskatāms par teroraktu un ka tā īstenotājs policijas "interesi" piesaistījis jau piecus gadus, tomēr līdz šim vīrietis nav pastrādājis kādu noziegumu, par kuru viņu varētu aizturēt.

Uzbrucējs ticis likvidēts jau 60 sekundes pēc uzbrukuma sākuma, piebilda Ārderna.

Aculiecinieks notikušo raksturoja kā masu histēriju, un pirms uzbrucējs tika sašauts, viņš uzbrucis vairākiem cilvēkiem. Policija ziņo, ka sašautais dūrējs nomiris notikuma vietā.

Tims, kurš nevēlējās atklāt savu uzvārdu, medijam "9news" pastāstīja, ka redzējis sirmgalvi, kurš ar durtu brūci vēderā gulējis uz lielveikala grīdas. Vēl kāda pusmūža sieviete bijusi sadurta plecā.

"Cilvēki histēriski skrēja ārā, kliedza un bija pārbijušies," atceras Tims. "Policija ieradās īsu brīdi pirms tam, kad es gribēju iet un atrast to nelieti," turpina vīrietis.

Tīmeklī ievietotajos videoierakstos redzams, kā panikas pārņemtie pircēji skrien ārā no lielveikala un cenšas atrast kādu patvērumu.

Policija, kas izsekoja uzbrucēju, uzskatīja, ka lielveikalā "New Lynn" viņš iegājis, lai iepirktos, taču pēkšņi vīrietis izvilcis lielu nazi un uzbrucis tuvumā esošajiem cilvēkiem.

"Mēs darījām pilnīgi visu iespējamo, lai viņu novērotu, un fakts, ka spējām tik ātri iejaukties (..), apliecina, cik rūpīgi mēs viņu uzmanījām," preses konferencē uzsvēra policijas komisārs Endrū Kosters.

Kosters piebilda, ka uzbrucējs rīkojies viens pats un ka nekāda apdraudējuma sabiedrībai vairs nav.

Uz jautājumu, vai piektdienas terorakts nav atriebība par balto pārākuma sludinātāja uzbrukumu divām Kraistčērčas mošejām 2019.gadā, kad tika noslepkavots 51 cilvēks, Ārderna atbildēja, ka šobrīd tas nav zināms, taču uzsvēra, ka par noziegumu atbildīgs ir vienīgi attiecīgais cilvēks, nevis reliģija.