Pasaulē
2021. gada 26. augusts, 17:06

Pie Kabulas lidostas nograndis sprādziens

Jauns.lv

Pie Kabulas lidostas nograndis sprādziens, apstiprinājis Pentagons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pie Kabulas lidostas nograndis sprādziens [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
16

Sprādzienā nogalināti vismaz 13 cilvēki. Zināms, ka sprādzienā miruši 12 ASV karavīri un 15 ievainoti, paziņojis ASV Armijas Centrālās pavēlniecības komandieris ģenerālis Kenets Makenzijs. Ņemot vērā, ka tiek ziņots arī par vairākiem bojāgājušiem afgāņiem, tostarp bērniem, tad bojāgājušo skaits, visticamāk, ir krietni lielāks. Tiek arī ziņots, ka apmēram 50 ir ievainoti, ziņo "The Guardian".

Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs aptiprina, ka ir bijis vismaz vēl viens sprādziens netālu no viesnīcas "Baron Hotel".

Pienāk ziņas, ka pēc sprādziena izcēlusies arī apšaude.

Kā norāda "The Guardian", sprādziens atskanējis pie vienas no trim lidostas ieejām. Savukārt kāda ASV amatpersona ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstījusi, ka sprādzienu izraisījis pašnāvnieks.

Tas noticis vien dažas stundas pēc tam, kad rietumvalstu izlūkdienesti nāca klajā ar brīdinājumiem par nopietniem draudiem, ka lidostā var tikt sarīkots terorakts.

Daudzi tūkstoši cilvēku atrodas pie Kabulas lidostu, jo vēlas evakuēties no Afganistānas, kur varu pārņēmis islāmistu grupējums "Taliban".

Zināms, ka vairākas Eiropas valstis un Kanāda ceturtdien paziņoja, ka evakuācijas operācijas Kabulā jau pabeigušas, pabeigs tās šodien vai rīt, vienlaikus paužot bažas par lidostas drošības situācijas pasliktināšanos un teroraktu draudiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šo rietumvalstu operācijas pabeigtas vairākas dienas pirms 31.augusta termiņa, kad Kabulu plānots pamest pēdējiem ASV karavīriem, kas šobrīd apsargā lidostu. 

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis, ka "terorakts pret cilvēkiem, kuri jau izmisīgi vēlas pamest Afganistānu, ir nožēlojami". Viņš norāda, ka tas  vēl vairāk sarežģī jau tā sarežģīto evakuāciju. "Pateicos cilvēkiem, kuri dara visu iespējamo, lai palīdzētu afgāņiem, kuriem tā nepieciešama," raksta Rinkēvičs. 

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon
19

Kopš talibi 15.augustā ieņēma Kabulu, no Afganistānas galvaspilsētas izvesti 95 700 ārzemnieku un afgāņu, liecina ASV valdības aplēses.