Talibu pārstāvji devušies uz Afganistānas prezidenta pili, lai vienotos par kontroles nodošanu
foto: AFP/Scanpix
Pasaulē
2021. gada 15. augustā, 14:27

Talibu pārstāvji devušies uz Afganistānas prezidenta pili, lai vienotos par kontroles nodošanu

Jauns.lv / LETA

Izplatoties ziņām par islāmistu grupējuma "Taliban" kaujinieku ienākšanu Kabulas priekšpilsētās, Afganistānas iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Abduls Satars Mirzakvals svētdien paziņojis, ka talibi pilsētai neuzbruks un paredzēts varu mierīgā ceļā nodot pagaidu valdībai.

Talibu pārstāvji devušies uz Afganistānas preziden...

"Cilvēkiem nav iemesla uztraukties, pilsēta ir drošībā, ikvienam, kurš pilsētā celtu nekārtības, būs jāatbild likuma priekšā," viņš norādījis.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

Iepriekš "Taliban" pārstāvis izplatīja paziņojumu, kurā solīja neieņemt galvaspilsētu ar spēku un norādīja, ka talibu kaujiniekiem dots rīkojums palikt Kabulas pievārtē.

“Netiks aizskarta neviena cilvēka dzīvība, īpašums un cieņa, un Kabulas pilsoņu dzīvībām briesmas nedraud," bija norādīts paziņojumā. "Līdz varas pārņemšanas procesa pabeigšanai par Kabulas drošību atbildīga otra puse [Afganistānas valdība]".

Valdības amatpersonas likušas noprast, ka talibu pārstāvji devušies uz prezidenta pili, lai risinātu sarunas par kontroles nodošanu talibiem bez asinsizliešanas.

Grupējuma pārstāvis Suhails Sahīns telekanālam "Al Jazeera" atteicies sniegt informāciju par jebkādām sarunām ar valdību, tomēr galu galā atzinis, ka talibi vēlas valdības beznosacījumu padošanos.

foto: REUTERS/SCANPIX
Afganistānas prezidents Ašrafs Gani
Afganistānas prezidents Ašrafs Gani

Afganistānas aizsardzības ministrs Bismilla Hans Mohammadi tikmēr videouzrunā sociālajā tīklā "Facebook paziņojis, ka bruņoto spēku vārdā garantē Kabulas drošību.

Pēc viņa teiktā, zināms, ka prezidents Ašrafs Gani ir ticies ar politiķiem un uzdevis viņiem veidot delegāciju, kas pirmdien dosies uz Kataras galvaspilsētu Dohu, lai panāktu vienošanos ar "Taleban".

"Apliecinu jums visiem, ka Kabulas drošība būs garantēta, līdz tiks panākta vienošanās," paziņojis ministrs.

Tomēr talibu ienākšanas nenovēršamība izraisījusi paniku Kabulas iedzīvotājos, slēgti daudzi veikali un tirgi, kā arī daļa valsts iestāžu, policisti pamet posteņus.

Vietumis pilsētā dzirdama šaudīšanās, ASV vēstniecības tuvumā nolaižas militārie helikopteri. ASV Valsts departaments komentārus par notiekošo pagaidām nav sniedzis, bet divas ASV militārpersonas, neizpaužot savus vārdus, norādījušas, ka diplomāti vēstniecībā steigšus iznīcina svarīgus dokumentus.

Kā ziņots, svētdienas rītā talibi pārņēma savā kontrolē Nangarhāras provinces galvaspilsētu Džalālābādu Afganistānas austrumos netālu no svarīga robežpunkta pie Pakistānas robežas, līdz ar to no bloķējot Kabulu arī no austrumiem.

Džalālābādā talibi iegājuši bez kaujām, apliecinājuši iedzīvotāji un amatpersonas. Lēmums nepretoties pieņemts, lai novērstu civiliedzīvotāju upurus.

Saņemtas zinas, ka svētdien talibu rokās nonākusi arī Hosta, tāda paša nosaukuma provinces galvaspilsēta, bet sestdien talibi ieņēma lielāko pilsētu Afganistānas ziemeļos, Balhas provinces galvaspilsētu Mazārešarīfu.

Kopš pagājušās nedēļas talibi pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas, sakaujot Afganistānas drošības spēkus, pārvelkot tos savā pusē vai liekot tiem bēgt, neraugoties pat uz zināmu ASV aviācijas atbalstu.

Kauju dēļ mājas bijuši spiesti pamest simtiem tūkstoši cilvēku, un pēdējās dienās bēgļi pārpludinājuši Kabulu, kur viņi ierīkojuši apmetnes parkos un citās publiskās vietās.