foto: ZUMAPRESS.com
“WikiLeaks” dibinātājam Asanžam atņemta Ekvadoras pilsonība
Protestētājs Londonā ar Džūljena Asanža masku, pieprasot viņa atbrīvošanu.
Pasaulē
2021. gada 28. jūlijs, 13:57

“WikiLeaks” dibinātājam Asanžam atņemta Ekvadoras pilsonība

Jauns.lv

Tīmekļa projekta “WikiLeaks” dibinātājam Džūljenam Asanžam atsaukta Ekvadoras pilsonība saistībā ar pretrunām naturalizācijas dokumentos un neizpildītiem maksājumiem.

Ekvadoras tieslietu sistēma oficiāli informējusi Asanžu par viņa naturalizācijas anulēšanu pēc tam, kad Ekvadoras ārlietu ministrija iesniegusi prasību pārskatīt “WikiLeaks” dibinātāja naturalizāciju.

Naturalizācija jeb pilsonības piešķiršana tiek pārskatīta, ja atklājas, ka ar to saistītie fakti ir nepatiesi, slēpti vai procesā izmatoti viltoti dokumenti, vai notikusi cita veida krāpšana. Ekvadoras varas iestādes vēsta, ka Asanža naturalizācijas dokumentos tika konstatētas vairākas pretrunas, atšķirīgi paraksti, kā arī, iespējams, vairāki dokumenti tikuši pārveidoti. Turklāt neesot veikti noteiktie maksājumi.

Asanžš ieguva Ekvadoras pilsoņa statusu 2018. gada janvārī, kad toreizējā Ekvadoras prezidenta Ļeņina Moreno mēģinājums padarīt Asanžu par diplomātu, lai viņš varētu pamest vēstniecību Londonā, neizdevās.

Asanža advokāts Karlos Poveda komentē, ka lēmums ticis pieņemts bez pienācīgas izskatīšanas.

Ekvadoras ārlietu ministrija uzskata, ka tiesa ir rīkojusies neatkarīgi un izskatījusi lietu pienācīgi, norādot, ka lieta tika uzsākta jau iepriekšējās valdības laikā.

Pie Ekvadoras vēstniecības ēkas Lielbritānijā protestē Džūljena Asanža atbalstītāji.

gallery icon

Kā Jauns.lv jau ziņojis, 50 gadus vecajam Austrālijas pilsonim Asanžam izvirzītas apsūdzības par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010. gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu. Atbilstoši šīm apsūdzībām Asanžam draud 175 gadu cietumsods.

Asanžs septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019. gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

2019. gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Kopš tā laika viņš atrodas apcietinājumā Londonā.