foto: AFP/Scanpix
Palestīnas vienīgā lidmašīna kļūs par restorānu
Divi palestīniešu dvīņi Ata un Kamis al-Saifari atvērs savu restorānu vecā Boeing 707 lidmašīnā. Viņi šo plānu vēlas īstenot jau vairāk nekā 20 gadus.
Pasaulē
2021. gada 20. jūlijs, 06:45

Palestīnas vienīgā lidmašīna kļūs par restorānu

Jauns.lv

Palestīnā - vietā, kur nav lidostas un lidmašīnas nelido, - drīz tiks atvērts jauns restorāns lidaparātā "Boeing 707". Dvīņi Ata un Kamis al-Saifari šo plānu lolojuši jau vairāk nekā 20 gadus.

Sēdekļi un logu rūtis no vecā lidaparāta ir izņemti, un drīzumā tajā tiks ievietoti galdiņi. Lidmašīnas iekšpuse ir nokrāsota balta, un grīda pārklāta ar koka laminātu.

60 gadus vecie brāļi restorānu iepkānojuši nosaukt par “The Palestinian-Jordanian Airline Restaurant and Coffee Shop Al-Sairafi Nablus”.

Vienīgā lidmašīna Palestīnā būs restorāns

Divi palestīniešu dvīņi Ata un Kamis al-Saifari atvērs savu restorānu, kas atradīsies vecā Boeing 707 lidmašīnā. Mūsdienu Palestīnā, kas jau ...

gallery icon
18

Palestīna - vieta, uz kuru nevar aizlidot

Mūsdienu Palestīna, kas jau ilgstoši cīnās par neatkarīgas valsts statusu, sadalīta starp vairākām valstīm: Izraēlu, Jordāniju, Libānu, Sīriju un valstisko veidojumu Palestīnas autonomiju. Palestīnas teritorijā nav nevienas aktīvas lidostas. 1998. gadā gan tika atvērta lidosta Gazas pilsētā, taču tā beidza savu darbību divus gadus vēlāk, kad teritorijā sākās sacelšanās.

Tādējādi kopš 2000. gada uz Palestīnu nav lidojusi neviena lidmašīna.  

Nelidojošas lidmašīnas pārvietošana

Saifari brāļi savu "Boeing 707" lidaparātu, kas izlaists pirms aptuveni 40 gadiem, iegādājās jau 1999. gadā no kāda īpašnieka Izraēlā.

Brāļi atzinuši, ka, pārvietot nelidojošu lidmašīnu no Izraēlas uz Palestīnu, bijis sarežģīts process.

Lai lidmašīnu pārvietotu, tika slēgti visi galvenie ceļi, lidmašīnas spārni atdalīti, un tā novietota uz milzīga evakuatora, kas trīspadsmit stundas to vedis uz galapunktu.

Tā kā Palestīnas teritorijā nav lidostas, lidmašīna bijusi milzīgs pārsteigums apkārtējiem iedzīvotājiem.

“Kad mēs lidmašīnu nogādājām pilsētā, bija četri naktī. Iedzīvotāji uzmodās un pārsteigti nāca skatīties, kas notiek. Tā bija vēsturiska diena,” stāsta brālis Kamis.

22 gadus ilgs plāns

Dvīņiem radās ideja par restorāna atvēršanu jau aptuveni 2000. gadā, taču apkārt notiekošie nemieri traucējuši plānu īstenot.

“Notikumi Palestīnas teritorijā tolaik kavēja pabeigt mūsu projektu, un pirms diviem gadiem mēs atsākām strādāt, lai atvērtu restorānu, bet tad to iztraucēja koronavīruss,” stāsta Kamis.

Pēc teju ceturtdaļgadsimta ieilguša plāna brāļi beidzot būs to paveikuši, un restorāns atvērsies drīzumā.

“Lidaparāts Palestīnas teritorijā ir kaut kas tik neredzēts, tāpēc esmu drošs – projekts izdosies,” cerīgs ir dvīnis.