foto: REUTERS/SCANPIX
Cihanousku Prāgā stāda priekšā kā Baltkrievijas prezidenti
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska.
Pasaulē
2021. gada 7. jūnijs, 19:19

Cihanousku Prāgā stāda priekšā kā Baltkrievijas prezidenti

Jauns.lv / LETA

Čehijas Senāta prezidents Milošs Vistrčils trimdā mītošo Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku pirmdien vizītes gaitā Prāgā stādīja priekšā kā "ievēlēto Baltkrievijas prezidenti".

Senāta prezidents arī nosodīja Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko par atteikšanos nolikt varas pilnvaras.

Vēlēšanas autoritārā režīma pārvaldītajā Baltkrievijā bija "nebrīvas, negodīgas, netaisnīgas un neleģitīmas", sacīja Vistrčils.

Baltkrievijā sācies otrais demonstrāciju vilnis

Baltkrievijas policija sestdien vairākās pilsētās aizturējusi desmitiem protestētāju un vismaz piecus žurnālistus.

gallery icon

Cihanouska izteica pateicību Čehijai par atbalstu, arī medicīniskās palīdzības sniegšanu opozīcijas atbalstītajiem.

Opozīcijas līdere arī atkārtoti izteica nosodījumu Minskas režīmam par opozīcijas žurnālista Romāna Protasēviča aizturēšanu pirms divām nedēļām Minskā, kad tur Baltkrievijas varasiestādes bija piespiedušas nosēsties lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnu.

Minskā nosēdina "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās pasažieru lidmašīna ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem ...

gallery icon

Līdz ar šo notikumu Baltkrievijas opozīcija atkal nonākusi pasaules uzmanības centrā.

Nevienam vairs nav šaubu, ka Baltkrievijas vadība ir "teroristi" un ka šie cilvēki no varas jāatstādina, sacīja Cihanouska.

Tiek gatavots jauns protestu vilnis, viņa piebilda.

Spītējot lietum un drošībnieku bariem, Minskā norisinās Tihanovskas "tautas inaugurācija"

Baltkrievijā jau tradicionālo nedēļas nogales protestu laikā milicija svētdien aizturējusi vairākus desmitus cilvēku. Spītējot lietum, Minskas ielās izgājuši desmitiem tūkstoši ...

gallery icon

Vizītes gaitā Cihanouska tiksies arī ar premjerministru Andreju Babišu, ārlietu ministru Jakubu Kulhāneku un prezidentu Milošu Zemanu.

Cihanouska mudina Eiropas Savienības valstis vērst spiedienu pret Lukašenko un panākt, ka viņš sāk dialogu ar opozīciju un ka var notikt demokrātiskas politiskās pārmaiņas.