foto: AP/Scanpix
Pēc video publicēšanas viņa saņēma 100 000 naidīgu ziņu. Par draudiem pusaudzei Francijā tiesā 13 cilvēkus
Kibermobinga upure Mila
Pasaulē
2021. gada 3. jūnijs, 20:45

Pēc video publicēšanas viņa saņēma 100 000 naidīgu ziņu. Par draudiem pusaudzei Francijā tiesā 13 cilvēkus

Jauns.lv

Francijā sākusies tiesas prāva pret 13 cilvēkiem, kuri tiek apsūdzēti par vardarbību interneta vidē. Astoņi no viņiem tiek apsūdzēti nāves draudu izteikšanā pusaudzei, raksta BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cietusī meitene ir nu jau 18 gadus vecā Mila. Viņa saņēma 100 000 naidīgu ziņu pēc tam, kad vietnē "Instagram" ievietoja video, kurā kritizē islāmu, norāda viņas advokāts. Vēlāk viņa video publicējusi arī video vietnē "TikTok".

Milai tolaik bija 16 gadu. Viņas stāsts valstī uzjundīja diskusijas par vārda brīvību, kā arī par skolēnu aizsardzību pret kibermobingu.

foto: AP/Scanpix
Kibermobinga upure Mila

Kā zināms, pagājušā gada oktobrī netālu no skolas Parīzē tika noslepkavots skolotājs, kurš, vadot nodarbību par vārda brīvību, klasei bija parādījis pravieša Muhameda karikatūru.

Šī uzbrukuma sakarā Mila internetā publicēja video, kurā raksturoja islāmu kā "naida reliģiju". Pēc tam tiešsaistē izplatījās divi tēmturi - ar #JeSuisMila (es esmu Mila) cilvēki Milu atbalstīja, bet ar #JeNeSuisPasMila - nosodīja.

"Šis ir pirmais gadījums valsts vēsturē, kad jaunietei šādā vecumā tiek nodrošināta diennakts policijas aizsardzība," Francijas medijiem pastāstīja meitenes advokāts Ričards Malka. Pirms tiesas pusaudze tīmeklī ievietoja vēsti, lūdzot atbalstu: "Kopā atteiksimies no dzīves bailēs."

foto: AP/Scanpix
Kibermobinga upure Mila

Viņas advokāts sacīja, ka meitene bija spiesta slēpties pēc vardarbības tiešsaistē, kas lielā mērā bija arī seksistiska un homofobiska. Viņai nācās pat mainīt skolu.

"Šajā lietā drebuļus un bailes raisa fakts, ka šie cilvēki nav likumpārkāpēji vai fanātiķi," par apsūdzētajiem sacīja advokāts Malka. "Viņiem visiem ir absolūti tīra sodāmības vēsture." 

Daudzi no viņiem pauduši izbrīnu, ka saukti pie atbildības "par vienu tvītu", pat tad, ja izmantojuši viltotu identitāti, vai maskējuši IP adresi.

Apsūdzētie cilvēki ir vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Katram no viņiem draud cietumsods līdz diviem gadiem, kā arī naudas sods 30 000 eiro apmērā.

Par nāves draudu izteikšanu Milai oktobrī jau sodīts kāds 23 gadus vecs vīrietis - viņam piespriesti trīs gadi cietumā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons izteicis atbalstu pusaudzei, norādot, ka Francijā "mums ir tiesības zaimot".

Mila par savu pieredzi arī sarakstījusi grāmatu ar nosaukumu  "Es esmu jūsu brīvības cena", ko grasās publicēt šī mēneša beigās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās