foto: Paivi Rasanenas priekšvēlēšanu aģitācijas plakāts
Geju skandāls Somijā: bijušajai iekšlietu ministrei draud divu gadu cietumsods
Somijas bijušajai iekšlietu ministrei Paivi Rasanenai ģenerālprokuratūra uzrādījusi apsūdzību, par ko viņai draud pat divu gadu cietumsods.
Pasaulē
2021. gada 4. jūnijs, 04:35

Geju skandāls Somijā: bijušajai iekšlietu ministrei draud divu gadu cietumsods

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Somijas ģenerālprokuratūra uzrādījusi apsūdzību bijušajai Somijas iekšlietu ministrei Paivi Rasanenai par naida noziegumiem pret homoseksuāļiem. Apsūdzību viņai cēlusi Somijas ģenerālprokurore Raija Toiviainena pēc divus gadus ilgas izmeklēšanas. 62 gadus vecajai eksministrei, tagad - Somijas parlamentārietei un kristīgo demokrātu līderei Rasanenai par LGTB (geju, lesbiešu, transseksuāļu un biseksuāļu) kopienas nolamāšanu var draudēt gan iespaidīgs naudas sods, gan pat divus gadus ilgs cietumsods.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apsūdzība Rasanenai ir ieguvusi starptautiska skandāla mērogus. Tallinā viņas aizstāvībai pie Somijas vēstniecības “tradicionālo vērtību” aizstāvji rīkoja piketu. Ap 150 pazīstamu ASV kristīgo profesoru starptautiskajām cilvēktiesību un reliģijas brīvības aizstāvju organizācijām, kā arī Somijas varas struktūrām adresējuši atklāto vēstuli, kurā pauda sašutumu par iespējamo Rasanenas notiesāšanu, jo tādā gadījumā tiks apslāpēta reliģijas brīvība, cilvēkiem vairs neļaušot citēt Bībeles patiesības. “Somijas prokuratūra liek pilsoņiem izvēlēties starp reliģisko pārliecību un ieslodzījumu,” teikts vēstulē. Savukārt Latvijas luteriskās Baznīcas žurnāls “Svētdienas Rīts” aicina latviešu kristiešus aizlūgt par vajāto Somijas politiķi: “Apsūdzības izvirzīšana uzdod jautājumu, vai Somijā vēl ir atļauts kristīgajai baznīcai atsaukties uz kristīgo mācību”.

Tallinā "tradicionālo vērtību" aizstāvji rīko piketu kaimiņvalsts politiķes Paivi Rasanenas aizstāvībai:

Somijas ģenerālprokurore skaidro, ka Rasanenai apsūdzības izvirzītas par trim nodarījumiem: homoseksuāļu apsūdzēšanu sociālajos tīklos, izdotajiem bukletiem, kur viņa nicina citādas seksuālas orientācijas cilvēkus un naidīgiem izteikumiem valsts radio pārraidītajā sarunu šovā.

Pati apsūdzētā, kura no 2011. līdz 2015. gada, bija Somijas iekšlietu ministre un šādā statusā arī viesojusies Latvijā, gan visus pārmetumus noraida un kristīgajai ziņu vietnei Evangelicalfocus.com saka: “Es neuzskatu sevi par vainīgu. Viss manis teiktais balstīts uz Bībeles mācībām par laulību un seksualitāti”.

Politiķei tiesas priekšā būs jāstājas gan par Svēto Rakstu citātiem, kuros nosodītas viendzimuma attiecības, ar ko viņa pamatoja savu nosodījumu Somijas luterāņu Baznīcai, starp citu, kuras locekle viņa ir, par to, ka tā atbalstīja praida rīkošanu 2019. gadā; gan par savu brošūru “Vīrietis un sieviete, kurus Viņš (Dievs) radīja”, kurā izteica nosodījumu homoseksuālismam; gan naida runu radioraidījumā “Ko Jēzus domātu par homoseksuāļiem?”.

Ģenerālprokurore norādījusi, ka Rasanena savos izteikumos noniecinoši un diskriminējoši izsakās par homoseksuāliem cilvēkiem, “pārkāpj viņu vienlīdzību un cieņu”, tāpēc tiek veicināta “neiecietība, nicinājums un naids”.

Konservatīvā somu politiķe Paivi Rasanena:

Rasanena apgalvojusi, ka “homoseksualitāte ir zinātniski pierādīts psihoseksuālās attīstības traucējums”, “homoseksualitāte ir kauns un grēks”. Tāpat kādā radioraidījumā nāca klajā ar paziņojumu, ka homoseksualitāte ir slimība, ko izraisa ģenētiska deģenerācija.

Rasanena par izvirzītajām apsūdzībām un iespējamo sodu teikusi: “Man par to ir pilnīgi mierīgs prāts. Es izmantošu savu brīvību ticēt un attiecīgi runāt, lai kāds būtu šī procesa rezultāts.”

foto: Evija Trifanova/LETA
Eiropas Savienības Padomes tieslietu un iekšlietu ministru kopbilde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (pirmajā rindā otrā no labās - Paivi Rasanena, 2015. gada 29. janvāris).
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās