foto: ddp images/pool dpa / Vida Press
Īlons Masks atklāj, ka sirgst ar Aspergera sindromu
Īlons Masks
Pasaulē
2021. gada 9. maijs, 17:27

Īlons Masks atklāj, ka sirgst ar Aspergera sindromu

Jauns.lv

Uzņēmējs un tehnoloģiju kompāniju "SpaceX" un "Tesla" izveidotājs Īlons Masks ASV humora šovā "Saturday Night Live" atklājis, ka viņam diagnosticēts viens no autisma paveidiem - Aspergera sindroms, raksta BBC.

Cilvēkiem ar Aspergera sindromu ir grūtāk veidot savstarpējas attiecības ar citiem, jo viņi apkārtējo vidi interpretē citādi.  Aspergera sindroms ir viegla autisma forma, un ar šo slimību sirgstošajiem ne vienmēr ir problēmas ar mācīšanos. Bieži vien viņiem pat ir augstāks intelekta līmenis nekā veseliem cilvēkiem. Vēl šim sindromam raksturīgs šaurs un visnotaļ specifisks interešu loks.

Tiek uzskatīts, ka šī ir pirmā reize, kad Masks publiski ir izteicies par savu veselības stāvokli.

"Runājot, man nav daudz intonāciju vai runas veida variāciju. Tas mani padara par lielisku komiķi," viņš sacīja šovā. "Patiesībā es šovakar ieeju vēsturē kā pirmais cilvēks ar Aspergera sindromu, kurš vadījis šo šovu. Vai vismaz kā pirmais, kurš to atzinis."

Publika viņa sacīto uzņēma ar ovācijām.

Masks, kuram sociālajā vietnē "Twitter" seko vairāk nekā 53 miljoni lietotāju, pajokoja arī par saviem mediju lietošanas paradumiem. "Es zinu, ka dažreiz saku vai publicēju dīvainas lietas, bet tas vienkārši ir veids, kā darbojas manas smadzenes," viņš sacīja. 

"Ikvienam, kuru tas aizvainojis, es tikai gribu teikt, ka es no jauna izgudroju elektriskās automašīnas un grasos sūtīt cilvēkus uz Marsu ar kosmosa raķeti. Vai jums šķita, ka piedevām tam es būšu arī vēss, normāls puisis?"

Miljardieris pajokoja arī par sava jaunākā dēla X Æ A-12 neparasto vārdu, sakot, ka to izrunā tā, kā skaņu, kad kaķis skrien pāri tastatūrai. Vēlāk viņam studijā pievienojās arī māte.