foto: EPA/Scanpix
Slovākijai ir aizdomas, ka piegādāto "Sputņik V" vakcīnu sastāvs atšķiras no oriģinālā
Pasaulē
2021. gada 8. aprīlis, 21:27

Slovākijai ir aizdomas, ka piegādāto "Sputņik V" vakcīnu sastāvs atšķiras no oriģinālā

Jauns.lv / LETA

Slovākijas Zāļu aģentūra paziņojusi, ka tai piegādātie 200 000 "Sputņik V" devu sastāva ziņā atšķiras no oriģināla, ko novērtējusi Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) un medicīnas žurnāls "The Lancet".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Maskava noraidījusi Slovākijas apsūdzības, un "Sputņik V" oficiālajā tvitera kontā ceturtdien Slovākija tika apsūdzēta dezinformācijas kampaņā.

"Sputņik V" izstrādājis Krievijas Gamalejas nacionālais epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrs Maskavā.

Sākotnēji šī vakcīna ārvalstīs tika uztverta ar skepsi, jo Krievija to apstiprināja, pirms bija pabeigti plaši klīniskie pētījumi. Taču medicīnas žurnālā "The Lancet" februārī publicēts pētījums liecina, ka Krievijā izstrādātās vakcīnas efektivitāte ir 91,6%.

Trešdien mediji ziņoja, ka Slovākijas Zāļu aģentūra informējusi Veselības ministriju, ka nespēj novērtēt "Sputņik V", jo trūkst datu un konstatētas nesakritības devās.

Ceturtdien Slovākijas Zāļu aģentūra paziņoja, ka aģentūras vērtējumā Slovākijai piegādātās "Sputņik V" devas nav tās pašas, kas tika testētas izmēģinājumos.

"Sputņik V" oficiālais tvitera konts pavēstīja, ka Slovākijas Zāļu aģentūra ir sākusi dezinformācijas kampaņu pret "Sputņik V" un plāno papildu provokācijas.

Paziņojums, ka Slovākijai piegādātās "Sputņik V" devas nav tādas pašas, kā "The Lancet" aprakstītās, ir viltus ziņas, tvītoja "Sputņik V" oficiālais konts.

EZA martā uzsāka "Sputņik V" paātrinātas vērtēšanas procedūru, bet vēl nav apstiprinājusi šo vakcīnu.

Visas "Sputņik V" devas ir vienādas kvalitātes un izturējušas rūpīgu kvalitātes kontroli, tvītoja "Sputņik V" oficiālais konts.

"Sputņik V" izstrādātāji apgalvo, ka Slovākijas Zāļu aģentūra pārbaudījusi vakcīnu laboratorijā, kas nav ES oficiālā zāļu kontroles laboratorija, un tas uzskatāms par līguma pārkāpumu un sabotāžu.

"Sputņik V" oficiālais konts arī ziņoja, ka Krievijas Tiešo investīciju fonds, kas finansēja vakcīnas ražošanu, trešdien nosūtījis vēstuli Slovākijas varasiestādēm, lūdzot atgriezt vakcīnas, jo pārkāpts līgums, kas tika noslēgts par to piegādi.

Slovākija 1.martā saņēma 200 000 "Sputņik V" devu.

"Sputņik V" iegāde izraisīja politisko krīzi Slovākijas valdībā un noveda pie premjerministra Igora Matoviča demisijas.

Matovičs, kurš tagad ieņem finanšu ministra amatu, ceturtdien devās uz Maskavu, lai runātu par vakcīnām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Sputņik V" oficiālais konts vēstīja, ka Matovičs ticies ar Krievijas Tiešo investīciju fonda direktoru Kirilu Dmitrijevu.