foto: EPA/Scanpix
Zvērestu nodevusi Slovākijas jaunā valdība
Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova premjerministra amatam izvirzīja līdzšinējo finanšu ministru Eduardu Hegeru.
Pasaulē
2021. gada 1. aprīlis, 13:25

Zvērestu nodevusi Slovākijas jaunā valdība

Jauns.lv / LETA

Līdzšinējais Slovākijas premjerministrs Igors Matovičs demisionēja otrdien pēc asas kritikas par koronavīrusa pandēmijas krīzes vadību un lēmumu iegādāties Krievijā izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputņik V".

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova pēc tam premjerministra amatam izvirzīja līdzšinējo finanšu ministru Eduardu Hegeru, kurš ir Matoviča vadītās konservatīvās populistiskās partijas "Parastie cilvēki un neatkarīgās personības" (OLaNO) biedrs.

Slovākijas ministru kabinets bija pirmā Eiropas valdība, kas sabruka ar pandēmiju saistītu jautājumu dēļ. Taču līdzšinējai četru partiju koalīcijai izdevies noturēties pie varas, tādējādi izvairoties no pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanas.

Tomēr valdošajā koalīcijā pastāv domstarpības, kas dramatiski saasinājās šomēnes, nākot gaismā Matoviča līgumam ar Krieviju par vakcīnas "Sputņik V" divu miljonu devu iepirkumu. Citas valdībā pārstāvētās partijas uzskata, ka vakcīna "Sputņik V" Slovākijā izmantojama tikai tad, ja to apstiprinās Eiropas Zāļu aģentūra, savukārt Matovičs uzsvēra, ka Krievijas vakcīna ir nepieciešama, lai varētu veikt vakcināciju apstākļos, kad ir Eiropas Savienības iepirkto vakcīnu deficīts.

Divas koalīcijā ietilpstošās partijas - liberālā "Brīvība un solidaritāte" (SaS) un centriskā partija "Par cilvēkiem" - paziņoja, ka koalīcija var tikt saglabāta tikai tad, ja Matovičs atkāpsies.

Slovākija ir viena no pandēmijas smagāk skartajām Eiropas Savienības valstīm. Slovākijā reģistrēti 9790 ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi.

Hegers iepriekšējā valdībā ieņēma finanšu ministra un vicepremjera amatus. Jaunajā valdībā šos amatus ieņems Matovičs.

Slovākija tikusi arī pie jauna veselības ministra un pagaidām vakants paliek nodarbinātības un sociālo lietu ministra amats, bet pārējais kabinets palicis līdzšinējā sastāvā.

Slovākijas valdošo koalīciju veido OLaNO, SaS, "Par cilvēkiem" un populistiskā partija "Mēs esam ģimene".