foto: VIA REUTERS
Pret Cihanousku ierosināta krimināllieta par "terorakta gatavošanu"
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska
Pasaulē
2021. gada 29. marts, 21:51

Pret Cihanousku ierosināta krimināllieta par "terorakta gatavošanu"

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu pret opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku un iniciatīvas BYPOL dalībniekiem par terorakta gatavošanu, pirmdien vēsta oficiālā ziņu aģentūra BelTA, atsaucoties uz ģenerālprokuroru Andreju Švedu.

"Minētās personas pirms dažām dienām mēģināja sarīkot sprādzienus un dedzināšanas galvaspilsētas un citu pilsētu teritorijā," paziņoja Šveds.

Svjatlana Cihanouska - opozīcijas kandidāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās

gallery icon
62

Atbilstoši viņa teiktajam, par terorakta organizatoriem un dalībniekiem liecības sniedzis "pilsonis Maleičuks, kas aizturēts ar visiem pierādījumiem ".

26.martā Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas preses dienests savā kanālā lietotnē "Telegram" pavēstīja par diviem novērstiem teroraktiem - Minskā un Minskas apgabala Borisovas rajona armijas pilsētiņā Pečos.

Baltkrievijā sācies otrais demonstrāciju vilnis

Baltkrievijas policija sestdien vairākās pilsētās aizturējusi desmitiem protestētāju un vismaz piecus žurnālistus.

gallery icon
15

Kā norādīja ministrija, 35 gadus vecs Pinskas rajona iedzīvotājs izgatavojis divus spridzekļus.

Vienu no tiem viņš Minskā ievietojis atkritumu tvertnē līdzās kādam bērnu laukumam, bet otru vedis ar auto uz Borisovas rajonu, kur aizturēts "nozieguma pastrādāšanas brīdī", teikts paziņojumā.

Aizturētais vīrietis "iepriekš vairākkārt saukts pie kriminālatbildības, ir aktīvs protesta kustības dalībnieks un kopš pagājušā gada vasaras regulāri apmeklējis "svētdienas gājienus"", norāda ministrijas preses dienests.

Aizturētais uzturējis sakarus ar iniciatīvu BYPOL un no tās pārstāvja pirms 25.marta Brīvības dienas saņēmis "norādes sarīkot sprādzienu iekšlietu daļas vai armijas formējuma teritorijā", teikts paziņojumā medijiem.

Baltkrievijā pēc 9.augusta prezidenta vēlēšanām aizsākās plaša protesta kustība pret prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko.

Ļaudis pie Baltkrievijas vēstniecības Latvijā protestē pret Lukašenko palikšanu amatā

Jauns.lv novēroja, ka svētdien, ap pulksten 14.00 pie Baltkrievijas vēstniecības Latvijā, Jēzusbaznīcas ielā 12 bija sapulcējušies protestētāji ar plakātiem un ...

gallery icon
10

Iknedēļas protesti turpinājās vairākus mēnešus un dažkārt pulcēja pat 100 000 cilvēku, raisot cerības, ka Lukašenko vara valstī sāk zust.

Varasiestādes aizturēja tūkstošiem protestu dalībnieku, no kuriem daudzi liecināja, ka apcietinājumā spīdzināti. Protestu vēriens sāka mazināties.

Vairāki protestētāji zaudēja dzīvību, vairāk nekā 400 protestu dalībnieku piespriesti bargi cietumsodi.

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

gallery icon
52

Opozīcija šomēnes mudināja atbalstītājus atsākt protesta akcijas pilsētu ielās 25.martā, kad tiek atzīmēta Baltkrievijas neatkarības pasludināšana 1918.gadā, un sestdien 27.martā.

Kā liecina Baltkrievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Vjasna" dati, protesta akcijās 25.martā aizturēti 45 cilvēki, bet 27.martā - 245 cilvēki. 

Opozīcija pieprasa Lukašenko atstādināšanu no varas valstī, politieslodzīto atbrīvošanu un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.