foto: AP/Scanpix
Baltkrievijas opozīcija mudina ņemt nākotni savās rokās un atsākt protestus
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska.
Pasaulē
2021. gada 25. marts, 10:20

Baltkrievijas opozīcija mudina ņemt nākotni savās rokās un atsākt protestus

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas opozīcija aicina atbalstītājus ceturtdien, kad tiek svinēta valsts neatkarības pasludināšana 1918.gadā, rīkot demonstrācijas, dodot jaunu sparu protesta kustībai pret autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, kas pēc brutālajām drošības struktūru represijām ziemas mēnešos apsīkusi.

"Visa pasaule jums tic," lietotnē "Telegram" otrdien, vēršoties pie opozīcijas atbalstītājiem Baltkrievijā, norādīja opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, mudinot baltkrievus ņemt nākotni savās rokās un "šajā pavasarī rīkot demonstrācijas".

Opozīcijas medijs "Nexta", kas mobilizēja un koordinēja demonstrantus protesta kustības sešu mēnešu gaitā, aicināja auto vadītājus signalizēt ar auto taurēm, kā arī visā valstī vakarā rīkot salūtus.

Baltkrievijā atbrīvo aizturētos protestētājus

Visa uzmanība ceturtdienas vakarā Minskā tika pievērsta pirmstiesas aizturēšanas centram, kur tika atbrīvoti iepriekš aizturētie protestētāji.

gallery icon
32

Drošības struktūras galvaspilsētā Minskā un citās pilsētās brīdinājušas, ka ceturtdien plānotās demonstrācijas ir nelegālas un ka to dalībnieki tiks aizturēti.

Milicija gan izteikusi prognozes, ka akcijās liels dalībnieku skaits nav gaidāms.

Pagājušajā nedēļā iekšlietu ministra vietnieks Nikolajs Karpenkovs minēja, ka piedalīties varētu vien daži desmiti cilvēku.

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

gallery icon
52

"Daudzi cilvēki neuzņemas riskus, pat ja viņi ļoti vēlas pārmaiņas," skaidroja baltkrievu politologs Aleksandrs Klaskovskis. "Viņi saprot, ka cena varētu pārāk augsta."

"Nexta" aicina masu protestus rīkot arī sestdien, dēvējot to par "dienu, kad mēs sāksim masu protestu otro vilni".

"Esiet gatavi atgriezties mūsu pilsētu centros," mudina "Nexta".

1918.gada 25.martā tika pasludināta Baltkrievijas Tautas Republikas neatkarība. Baltkrievijas opozīcija šo notikumu svin kā Brīvības dienu.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon
78

Baltkrievijā pēc 9.augusta prezidenta vēlēšanām aizsākās plaša protesta kustība pret prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un autoritāro līderi Lukašenko.

Iknedēļas protesti turpinājās vairākus mēnešus un dažkārt pulcēja pat 100 000 cilvēku, raisot cerības, ka Lukašenko vara valstī sāk zust.

Varasiestādes aizturēja tūkstošiem protestu dalībnieku, no kuriem daudzi liecināja, ka apcietinājumā spīdzināti. Protestu vēriens sāka mazināties.

Vairāki protestētāji zaudēja dzīvību, vairāk nekā 400 protestu dalībnieku piespriesti bargi cietumsodi.

Opozīcija pieprasa Lukašenko atstādināšanu no varas valstī, politieslodzīto atbrīvošanu un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.