foto: REUTERS/SCANPIX
Ķīna piemēro atbildes sankcijas ES
Pasaulē
2021. gada 22. marts, 22:21

Ķīna piemēro atbildes sankcijas ES

Jauns.lv / LETA

Reaģējot uz sankcijām, ko Eiropas Savienība (ES) piemērojusi Ķīnas amatpersonām saistībā ar represijām pret uiguru minoritāti, Ķīna pirmdien iekļāvusi "melnajā sarakstā" desmit ES pilsoņus un četras iestādes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ķīnas Ārlietu ministrija norādīja, ka starp cilvēkiem, kas "nopietni kaitē Ķīnas suverenitātei un interesēm un ļaunprātīgi izplata melus un dezinformāciju", ir Eiropas Parlamenta (ES) deputāti Reinhards Butikofers, Mihaēls Gālers, Rafaēls Gluksmans, Ilhans Kjučjuks un Miriama Leksmana.

Jau ziņots, ka ES melnajā sarakstā iekļāvusi četras Ķīnas amatpersonas un vienu valdības kontrolētu organizāciju saistībā ar Pekinas represijām pret uiguru minoritāti.

Tā ir daļa no ES sankcijām, kas par cilvēktiesību pārkāpumiem tiek noteiktas indivīdiem tādās valstīs kā Krievija, Ziemeļkoreja, Eritreja, Dienvidsudāna un Lībija.

Mehānisms, kas iecerēts, lai bloks varētu vieglāk noteikt sankcijas cilvēktiesību pārkāpējiem, tika uzsākts šomēnes ar sankcijām četrām Krievijas amatpersonām par Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija apcietināšanu.

Šīs ir pirmās sankcija, ko ES piemērojusi Pekinai kopš ieroču embargo 1989.gadā pēc protestu apspiešanas Tiaņaņmeņa laukumā.

Atbildot uz to, Ķīna piemērojusi sankcijas arī Nīderlandes politiķim Šordam Vimeram Šordsmam, beļģu deputātam Samuelam Cogolati, Lietuvas parlamenta loceklei Dovilei Šakalienei, vācu antropologam Adrianam Cencam un zviedru zinātniekam Bjornam Jerdenam.

Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka šiem cilvēkiem un viņu ģimenes locekļiem ir aizliegts iebraukt Ķīnā un viņiem un uzņēmumiem un institūtiem, kas saistīti ar viņiem, aizliegts iesaistīties darījumos ar Ķīnu.

Ķīna piemērojusi sankcijas arī Eiropas Savienības Padomes Politiskajai un drošības komitejai, Eiropas Parlamenta Cilvēktiesību apakškomitejai, Vācijā bāzētajai domnīcai MERICS un Dānijā bāzētajam Demokrātiju alianses fondam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās