foto: REUTERS/SCANPIX
Slovākijas premjers krīzi koalīcijā piedāvā risināt ar savu demisiju
Slovākijas premjerministrs Igors Matovičs pazinoja, ka gatavs atstāt valdības vadītāja amatu, ja no valdības aizies divi citi ministri.
Pasaulē
2021. gada 22. marts, 07:24

Slovākijas premjers krīzi koalīcijā piedāvā risināt ar savu demisiju

Jauns.lv / LETA

Slovākijas premjerministrs Igors Matovičs piedāvājis ar vairākiem nosacījumiem atkāpties no amata, lai atrisinātu krīzi valdošajā koalīcijā, kuru saasinājis viņa lēmums iegādāties Krievijā izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputņik V", vēsta Slovākijas ziņu aģentūra TASR.

Matovičs, kurš vada konservatīvo populistisko partiju "Parastie cilvēki un neatkarīgās personības" (OLaNO) svētdienas vakarā paziņojis, ka ir gatavs atstāt valdības vadītāja amatu, ja no valdības aizies divi citi ministri - vicepremjers un ekonomikas ministrs Rihards Suliks, kurš vada liberālo partiju "Brīvība un solidaritāte" (SaS), un tieslietu ministre Marija Kolikova, kura pārstāv centrisko partiju "Par cilvēkiem".

Turklāt Matovičs sacījis, ka pats varētu palikt valdībā kā viens no ministriem.

"Esmu gatavs atkāpties no premjerministra amata šajā valdībā un palikt tajā kā viens no ministriem," teicis Matovičs, kurš valdību izveidoja pagājušā gada martā pēc savas partijas uzvaras parlamenta vēlēšanās.

Tomēr Suliks svētdienas vakarā paziņojis, ka nepiekritīs tam, ka Matovičs varētu palikt valdībā kā ministrs.

"Mēs nepiekritīsim šādiem priekšlikumiem," žurnālistiem sacījis Suliks.

Iepriekš SaS un "Par cilvēkiem" bija draudējušas pamest valdošo koalīciju, ja Matovičs neatstās premjera amatu.

Tomēr neviena no četrām valdošās koalīcijas partijām nevēlas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, jo sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka tajās uzvarētu opozīcijā esošie sociāldemokrāti.

Pretrunas valdošajā koalīcijā saasināja premjera lēmums iegādāties Krievijā izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputņik V". Matoviča  sarunas ar Krieviju notikušas koalīcijas partneriem aiz muguras un viņš nostādījis tos fakta priekšā, kad līgums par vakcīnas iegādi jau bijis parakstīts un pirmā partija nogādāta Slovākijā. Citas valdībā pārstāvētās partijas uzskata, ka vakcīna "Sputņik V" Slovākijā izmantojama tikai tad, ja to apstiprinās Eiropas Zāļu aģentūra.

Matovičs arī izpelnījies kritiku par viņa vadītās valdības neefektīvo cīņu pret koronavīrusa epidēmiju.