foto: FRANCOIS GREUEZ/SIPA
Kā pusaudzes meli Francijā pārauga šausmu stāstā, kas beidzās ar galvas nogriešanu skolotājam
Samuels Patī
Pasaulē
2021. gada 9. marts, 11:50

Kā pusaudzes meli Francijā pārauga šausmu stāstā, kas beidzās ar galvas nogriešanu skolotājam

Jauns.lv

Pērnā gada oktobrī pasauli pāršalca šausmīga vēsts - Parīzes priekšpilsētā ar nazi bruņots jaunietis nogriezis galvu vietējam vēstures un ģeogrāfijas skolotājam Samuelam Patī. Viņš stundā par vārda brīvību bija audzēkņiem demonstrējis karikatūras par musulmaņu pravieti Muhamedu.

Par skolotāja darbībām savam tēvam, krietni izpušķojot patiesos notikumus, bija izstāstījusi kāda 13 gadus veca skolniece. Saniknotais tēvs uzsāka internetā kampaņu pret Patī, kas arī noveda līdz traģiskajam rezultātam.

Nu atklājies, ka 13 gadus vecā meitene savam tēvam samelojusi, jo pati nemaz nav bijusi stundā, kad Patī demonstrējis Muhameda karikatūras, svētdien vēstīja laikraksts "Le Parisien".

Meitene kavējumu dēļ bija saņēmusi sodu

Kā atklājies tagad, 13 gadus vecā skolniece nav gribējusi savam tēvam atklāt, ka biežo stundu kavējumu dēļ saņēmusi sodu un nav drīkstējusi vairs ierasties uz mācībām.

Lai slēptu patieso iemeslu, kāpēc viņa nav apmeklējusi vēstures stundu, meitene tēvam samelojusi, ka skolotājs Patī musulmaņu skolēnus izraidījis no klases, kamēr pārējiem rādījis "fotogrāfiju ar kailu pravieti".

foto: imago images/PanoramiC

Patī liktenīgās stundas tēma bija "dilemmas". Viņš ar skolēniem meklēja atbildi uz jautājumu “būt vai nebūt Čārlijam?”, atsaucoties uz traģiskajiem 2015.gada notikumiem, kad teroristi nogalināja 12 cilvēkus satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" vadības ēkā.

Tiek apgalvots, ka Patī stundas laikā atrādīja pravieša karikatūru, pirms tam aicinot musulmaņu skolēnus, kurus šie attēli varētu aizskart, aizvērt acis vai uzgaidīt koridorā. 

Tūkstošiem cilvēku Francijā piemin uzbrukumā "Charlie Hebdo" nogalinātos

Tūkstošiem cilvēku trešdien izgājuši Parīzes un citu Francijas pilsētu ielās, pieminot uzbrukumā Francijas satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai nogalinātos cilvēkus.

gallery icon
44

Divas dienas vēlāk iepriekš minētā meitene pastāstīja savam tēvam, ka Patī pirms karikatūras parādīšanas musulmaņu studentiem lika pamest klasi. Viņa esot iebildusi skolotājam, bet viņš uz divām dienām izslēdzis viņu no stundu apmeklēšanas.

Lai gan meli šķita nekaitīgi, tie izraisīja notikumu virkni, kas noveda pie baisa iznākuma - skolotāja galvas nogriešanas.

Pēc desmit dienām skolotājs nogalināts

Sašutuma pilnais tēvs pēc šī meitas stāsta, kas pēcāk gan izrādījās izdomāts, vietnē "Facebook" ievietoja video, kurā nosodīja Patī rīcību un aicināja viņu atlaist no darba. Vēlāk viņš ievietojis vēl vienu video, kurā dusmās apsūdz skolotāju diskriminācijā. 

13 gadus vecās meitenes tēvs sūdzējās skolai un policijai, apgalvojot, ka Patī vainojams “pornogrāfiska attēla izplatīšanā” un islamofobijas kultivēšanā.

Saniknotā tēva vēstījumi ātri vien izplatījās sociālajos tīklos, sasniedzot arī radikālos islāmistus.

Desmit dienas pēc liktenīgās stundas novadīšanas 47 gadus veco Samuelu Patī noslepkavoja 18 gadus vecs, Maskavā dzimis čečenu imigrants Abdullahs Anzorovs.

foto: AP/Scanpix
Ziedi vietā, kur tika nogalināts Samuels Patī

Visa Francija pēc notikušā bija šokā. Notikušais izpostīja ne tikai Patī ģimenes dzīvi (viņam bija arī piecus gadus vecs dēls), bet arī 13 gadus vecās skolnieces un viņas tēva dzīvi, pret kuru tika izvirzītas kriminālapsūdzības. Izmeklēšana uzsākta vēl pret diviem pusaudžiem, kuri it kā ņēmuši naudu no Abdullaha, pretī sniedzot informāciju par Patī.

"Le Parisien" vēsta, ka meitene, kura atzinusies melos, pat nav apmeklējusi nodarbību, kurai demonstrētas karikatūras no satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo".

Tiek ziņots, ka meitene pieturējusies pie sava melīgā stāsta līdz pat brīdim, kad policija viņai paziņoja, ka vairāki viņas klasesbiedri apstiprinājuši, ka viņa nav nākusi uz stundām, un Patī nav licis musulmaņu skolēniem pamest klasi, kā to apgalvojusi viņa. 

Advokāts aicina nenovelt vainu uz meiteni

Lietas izmeklētāji saka, ka meitene cieš no “mazvērtības kompleksiem” un cenšas izdabāt savam tēvam. Viņas advokāts uzsver, ka "traģēdijas smagumam nevajadzētu gulties uz 13 gadus vecas meitenes pleciem".

foto: REUTERS/SCANPIX
Francijas prezidents Emanuels Makrons pie Samuela Patī zārka

Tā vietā atbildību vajadzētu uzņemties viņas tēvam, kura reakcija uz notikušo bijusi nesamērīga.

Viņš pats policijā atzinis, ka esot "idiots un stulbenis". Pret viņu pašreiz rit izmeklēšana par "līdzdalību teroristu slepkavībās".

"Es nekad nespēju iedomāties, ka manas ziņas pamanīs teroristi. Es negribēju nevienam nodarīt ļaunu ar šo ziņojumu. Ir grūti iedomāties, kā mēs esam nonākuši šeit, ka mēs esam zaudējuši vēstures profesoru, un visi tajā vaino mani," viņš teicis.

Pēc traģiskajiem notikumiem tūkstošiem cilvēku Francijā izgāja ielās, lai paustu solidaritāti ar noslepkavoto skolotāju.