foto: ekrānuzņēmums no video
Maskavas patriarhs Kirils arī uzcēlis greznu pili Gelendžikā, kaimiņos "Putina pilij"
Kaimiņos “Putina pilij” Gelendžikā par ceturtdaļmiljardu eiro uzbūvēts pareizticīgo “garīgais centrs” – patiesībā Maskavas patriarha Kirila vasaras pils.
Pasaulē
2021. gada 8. marts, 16:13

Maskavas patriarhs Kirils arī uzcēlis greznu pili Gelendžikā, kaimiņos "Putina pilij"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas pareizticīgās baznīcas galvam Maskavas patriarham Kirilam (laicīgajā vārdā - Vladimiram Gundjajevam) Melnās jūras krastā Gelendžikā, līdzās slavenajai “Putina pilij” arī ir pašam sava pils, ko gan pieticīgi dēvē par Maskavas patriarhāta “garīgo centru”. 75 gadus vecais Krievzemes patriarhs uz to dodas atpūsties vairākas reizes gadā, noskaidrojuši Krievijas žurnālisti.

Protams, ka ne par kādu publiski pieejamu reliģisku centru šo krāšņo celtni nevar dēvēt, lai gan formāli faktiskā patriarha vasaras rezidence tiek dēvēta par vietu, kuru “var apmeklēt žurnālisti un citi patriarhāta viesi”.

“Starp mežiem, unikālu priežu un kalnu masīvu, ieslēpta pils, kuras īpašnieks ir patriarhs Kirils. Tā pārsteidz ar savu mērogu, augstajām izmaksām un privātumu,” raksta Krievijas opozīcijas ziņu vietne "readovka.ru".

Ēkas celtniecība sākās tālajā 2004. gadā, kad aizsaulē aizgājušais patriarhs Aleksijs tur vēlējās sev nelielu vasarnīcu 1,8 hektāra platībā. Kad par patriarhu kļuva Kirils (2009. gadā) objekta robežas paplašinājās līdz 21 hektāram, kas sāka ietvert aizsargājās meža zemes un tūristu iecienītās pārgājienu takas, kas tagad “parastajiem mirstīgajiem” ir slēgtas.

foto: Vida Press
Maskavas patriarhs Kirils un Krievijas prezidents Vladimirs Putins sadziedājušies – viņi sev viens otram kaimiņos Melnās jūras krastā sabūvējuši atpūtas rezidences.

Tiek uzskatīts, ka starp Putina pili un patriarha rezidenci ir ierīkots no svešām acīm noslēpts ceļš, ko apsargā Federālā drošības dienesta darbinieki. Vietējie to esot iesaukuši par “nāves ceļu”. Patriarha Kirila ērtībām esot slēgta daļa no sanatorijas bērniem ar cerebrālo trieku “Golubaja Daļ” teritorijas.

Pašlaik pētījumu par patriarha pili veic neatkarīgās žurnālistiskās izmeklēšanas centrs "readovka.ru" un viena no tā autorēm Anastasija Miļukova telekanālam “Doždj” atklājusi, ka ar laiku gaidāmi pārsteidzoši fakti par patriarha pili, kurus pagaidām neatklāj. Viņa vienīgi piebilst, ka krāšņuma un izsmalcinātības ziņā Kririla pils ne par matu neatpaliek no “Putina pils”.

Jau iepriekš ir vētīta Krievijas patriarha Kirila lepnā dzīve un pasakainā bagātība, kas nebūt nav samērojama Kristus sekotāja pieticību. Piemēram, pērnruden Krievijas opozīcijas izdevums “Projekt” nāca klajā ar paziņojumu, ka Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarham un divām viņa trešās pakāpes māsīcām pieder vairāki nekustamie īpašumi, kuru kopējā vērtība lēšama 225 miljonos rubļu (2,4 miljoni eiro). Patriarham un viņa radiniecēm pieder vairāki nekustamie īpašumi Maskavā, Piemaskavā un Sanktpēterburgā. 

Vēsturiskā pāvesta Franciska un Krievijas patriarha Kirila tikšanās

gallery icon