foto: REUTERS/SCANPIX
Brazīlijas prezidents jau atkal šokē ar saviem ciniskajiem izteikumiem par Covid-19 situāciju
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru
Pasaulē
2021. gada 5. marts, 20:24

Brazīlijas prezidents jau atkal šokē ar saviem ciniskajiem izteikumiem par Covid-19 situāciju

Jauns.lv

Dienu pēc tam, kad Brazīlija paziņojusi par jaunu ar Covid-19 mirušo skaita rekordu, valsts prezidents Žairs Bolsonaru norādījis tautai, lai tā "beidz vaimanāt" par infekciju, raksta BBC.

Šādi viņš izteicies dienu pēc tam, kad Brazīlijā trešdien tika reģistrēti 1910 jauni ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi, sasniedzot jaunu 24 stundu rekordu otro diennakti pēc kārtas.

Šobrīd Brazīlija piedzīvo drūmāko pandēmijas posmu, un veselības sistēma piedzīvo krīzi. 19 Brazīlijas štatos intensīvās aprūpes nodaļas pašlaik ir aizpildītas par vairāk nekā 80%. 

Reaģējot uz saslimstības un mirstības pieaugumu, vairākas pilsētas un štati ir noteikuši dažādus ierobežojumus. Bolsonaru pasākumus vīrusa ierobežošanai kritizējis.

"Beidziet vaimanāt. Cik ilgi jūs turpināsiet raudāt par to?" sacīja Bolsonaru. "Cik ilgi jūs vēl paliksiet mājās un turēsiet visu slēgtu? Neviens to vairs nespēj izturēt. Mēs žēlojamies par nāves gadījumiem, bet mums vajadzīgs risinājums." 

Brazīlijas masu kapi ar Covid-19 mirušajiem

Brazīlija šobrīd ir otrā Covid-19 vissmagāk skartā valsts pasaulē uzreiz aiz ASV. Tur šobrīd reģistrēti vairāk nekā 363 tūkstoši infekcijas ...

gallery icon

Šie izteikumi saniknojuši daudzus, ieskaitot Sanpaulu štata gubernatoru Žoa Dorija, kurš nosaucis prezidentu par "traku vīru", kurš "uzbrūk gubernatoriem un mēriem, kuri grib iepirkt vakcīnas, lai palīdzētu valstij ātrāk izkļūt no pandēmijas".

"Diemžēl šajā brīdī Brazīlijai ir jācīnās ar diviem vīrusiem: koronavīrusu un Bolsonaru vīrusu. Tas ir ļoti skumji," sacīja Dorija.

Neapmierinātie štatu gubernatori otrdien paziņoja, ka apvienos spēkus, lai Covid-19 vakcīnas iepirktu tiešā veidā no ražotājiem, nevis gaidītu, kamēr valdība tās piegādās.

Zināms, ka iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19 Brazīlijā sākās janvāra vidū, tomēr tās tempi ievērojami atpaliek no tā, lai tiktu panākts valdības mērķis līdz gada beigām imunizēt visus iedzīvotājus.

Brazīlijas attālo cilšu iedzīvotāji potējas pret Covid-19

Brazīlijai turpinot vakcinēt sabiedrību pret Covid-19, savas potes ir jāsaņem arī attālos ciematos dzīvojošiem Brazīlijas pamatiedzīvotājiem. Kā stāsta vairāku cilšu ...

gallery icon

Vīruss gada laikā ir strauji izplatījies Brazīlijā, sevišķi smagi skarot lielpilsētu graustu rajonus, indiāņu kopienas ar mazaizsargātām imūnsistēmām un Amazones lietusmežu pilsētu Manausu.

Eksperti uzskata, ka straujā Covid-19 izplatībā pēdējā laikā ir vainojams arī jaunā koronavīrusa paveids P1, kas bija konstatēts Manausā, bet tagad sastopams 17 no 27 Brazīlijas štatiem un vairāk nekā 20 valstīs. 

Brazīlija ir trešā Covid-19 vissmagāk skartā valsts pasaulē. Vairāk Covid-19 gadījumu reģistrēts vien ASV un Indijā. Tomēr mirušo skaita ziņā Brazīlija ir otrajā vietā aiz ASV. Brazīlijā līdz šim ar slimību miruši vairāk nekā 260 tūkstoši cilvēku.