foto: EPA/Scanpix
Baltkrievijā par aktīvista nāves apstākļu publiskošanu notiesā žurnālisti un ārstu
Portāla "tut.by" žurnālistei Barisevičai piespriesti seši mēneši labošanas darbu kolonijā un 2900 rubļu (922 eiro) naudassods.
Pasaulē
2021. gada 2. marts, 19:45

Baltkrievijā par aktīvista nāves apstākļu publiskošanu notiesā žurnālisti un ārstu

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas tiesa lietā par ziņu izpaušanu saistībā ar aktīvista Ramana Bandarenkas nogalināšanu otrdien piesprieda cietumsodu žurnālistei Kacjarinai Barisevičai un ārstam Arcjomam Sarokinam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Portāla "tut.by" žurnālistei Barisevičai piespriesti seši mēneši labošanas darbu kolonijā un 2900 rubļu (922 eiro) naudassods, bet ātrās palīdzības ārstam Sarokinam piespriests divu gadu cietumsods, soda izpildi atliekot, kā arī 1450 rubļu (461 eiro) naudassods, nolēma Minskas pilsētas Maskavas rajona tiesa.

Bariseviča un Sarokins bija apsūdzēti par ārsta noslēpuma izpaušanu, kas novedis pie smagām sekām.

Tiesa konstatēja, ka ātrās palīdzības ārsts Sarokins nodevis žurnālistei Barisevičai informāciju, ka Minskā smagi piekautais aktīvists nav bijis alkohola reibumā. Bariseviča šo informāciju publicējusi savā izdevumā.

Līdz šīs informācijas publiskošanai Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko un režīma pārstāvji apgalvoja, ka Minskas "Pārmaiņu laukuma" aizstāvis bijis piedzēries.

Līdz sprieduma pasludināšanai Bariseviča un Sarokins apcietinājumā pavadījuši vairāk nekā 100 dienas.

Tiesas process noritēja slēgtā režīmā. Prāva sākās 19.februārī.

31 gadu veco aktīvistu Ramanu Bandarenku Minskā paša mājas pagalmā 11.novembrī piekāva cilvēki maskās, kas no sētām ņēma nost baltisarkanbaltās lentes.

Kā viens no uzbrucējiem incidenta fotogrāfijās un video vēlāk tika identificēts Baltkrievijas Hokeja federācijas priekšsēdētājs Dzmitrijs Baskaus.

Nākamajā dienā Bandarenka nomira slimnīcā, kur viņš tika nogādāts no Minskas Centrālās rajona iekšlietu pārvaldes ar plašu smadzeņu tūsku, slēgtu galvaskausa un smadzeņu traumu, subdurālām hematomām, sasitumiem un nobrāzumiem.

Izmeklētāji sacīja, ka Bandarenka aizturēšanas brīdī izskatījies apreibis, bet medicīniskie dati, ko publiskoja neatkarīgā ziņu vietne "tut.by", neliecināja, ka viņš būtu lietojis alkoholu.

Bandarenkas māte žurnālistiem pirms tiesas sākuma sacīja, ka Bariseviča un Sarokins nav pārkāpuši likumu un saņēmuši viņas atļauju publiskot informāciju par Bandarenku.

Ģenerālprokuratūra februārī paziņoja, ka sākusi krimināllietu par Bandarenkas nāvi, bet piebilda, ka nav atklāti pierādījumi, ka policija būtu saistīta ar protestētājam nodarītajiem miesas bojājumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Protesti pret Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimst kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

Protestu laikā aizturēti vairāk nekā 33 000 cilvēku.

Policisti izmantojuši pret protestētājiem gumijas lodes, asaru gāzi, ūdensmetējus un fizisku spēku.

Vairāki cilvēki, tostarp Bandarenka, ir gājuši bojā.