foto: unsplash.com
Četri jau miruši: starptautiskās jāšanas sacensībās uzliesmojis bīstamais zirgu herpes vīruss
Pasaulē
2021. gada 2. marts, 16:07

Četri jau miruši: starptautiskās jāšanas sacensībās uzliesmojis bīstamais zirgu herpes vīruss

Jauns.lv

No zirgu herpes vīrusa EHV-1 Spānijas pilsētā Valensijā miruši četri zirgi, ziņo britu medijs "Horse & Hound". Tiek ziņots par zirgu saslimšanas gadījumiem arī citās valstīs, tāpēc tiek uzskatīts, ka varētu būt noticis nopietnākais šīs slimības uzliesmojums Eiropā pēdējo desmitgažu laikā.

Zirgu herpes vīrusa jeb rinopneimonijas uzliesmojums noticis konkūra sacensību laikā Valensijā.

Valensijas pavasara sacensību tūrei, kurā piedalās dalībnieki no dažādām valstīm, bija jānotiek no 28.janvāra līdz 14.martam, bet starptautiskās sacensības pārtrauktas un pasākuma norises vieta slēgta pēc tam, kad vairākiem zirgiem, kuri 14.februārī pametuši sacensību vietu un devušies uz mājām, konstatēts bīstamais zirgu herpes vīruss EHV-1.

Pirms slimības uzliesmojums atklāts, pasākuma vietu bija atstājuši jau daudzi jātnieki ar saviem zirgiem. Uz vietas palikuši vairāk nekā 150 zirgi, kuriem veiktas pārbaudes.

Zināms, ka 84 uz vietas esošajiem zirgiem konstatētas zirgu herpes vīrusa simptomi un tie tiek ārstēti. Uz vietas strādā 21 veterinārārsts. Vēl 11 zirgi nogādāti klīnikās Valensijā un Barselonā.

EHV-1 ir zirgu herpes vīrusa neiroloģiskā forma - dzīvniekiem uznāk vājums, rodas grūtības urinēt un izkārnīties, tie nespēj nostāvēt un zaudē koordināciju. Smagos gadījumos zirgu var nākties eitanazēt.

Starptautiskā Jāšanas sporta federācija 1.martā apstiprināja, ka pagājušajā nedēļas nogalē Valensijā no zirgu herpes vīrusa gājuši bojā četri zirgi.

Satraucošākais ir tas, ka arī Francijā, Beļģijā un Vācijā jau apstiprināti vairāki šī zirgu herpes vīrusa celma uzliesmojumi, un pieaug bažas, ka vairāki zirgi, kas ar vīrusu inficējušies, paspējuši pasākuma vietu atstāt pirms tās slēgšanas, tādējādi infekciju izplatot vēl tālāk.

“Pašlaik mēs piedzīvojam, iespējams, nopietnāko EHV-1 uzliesmojumu Eiropā pēdējo desmitgažu laikā," paziņojusi Starptautiskā Jāšanas sporta federācija.

Atbildīgie dienesti ieradušies Valensijā veikt plašāku izpēti.

Britu jātnieks Endrū Seterss stāsta, ka viņam mājās bija jādodas jau 22.februārī, bet viņš joprojām atrodas Valensijā kopā ar saviem četriem zirgiem, kuri ārstējas no drudža. "Šeit ir kā kara laukā, es cīnos," viņš stāsta "Horse & Hound". "Situācija ir šausmīga, man nav citu vārdu, kā to aprakstīt." 

“Neviens nezina, ko darīt. Es visu mūžu esmu braucis uz sacensībām un nekad neesmu pieredzējis ko tādu. Situācija mainās katru stundu, tas ir patiešām bīstams vīruss, un cilvēki ir jābrīdina," viņš saka. Vīrietim nav ne jausmas, kad viņš varēs atgriezties mājās, bet viens ir skaidrs - viņš nekur nedosies, kamēr zirgi neatlabs.

Uz pasākuma vietu tiek atgādāti staļļi un boksi, lai nodalītu slimos zirgus no veselajiem. Sadarbojas dažādas valstis - ar staļļiem izlīdz Francija, bet pavadas un dažādus zirgu stabilizēšanas rīkus piegādā Šveice. Uz vietas strādā arī Francijas un Vācijas veterinārārsti.

Starptautiskā Jāšanas sporta federācija jau paziņojusi, ka izmantos datus, kas iegūti šī uzliesmojuma laikā, lai novērtētu EHV-1 vakcīnas efektivitāti. Tiks noskaidrots, cik no 752 zirgiem, kas piedalījās sacensībās, bija vakcinēti, cik no viņiem parādījās simptomi, un kuri nomiruši. 

Starptautiskā Jāšanas sporta federācija atcēlusi visus šī sporta pasākumus Eiropā līdz 28. martam. Izņēmums ir jau uzsāktās sacensības Pireneju pussalā un Itālijā.

Zināms, ka Valensija plāno rīkot 2021. gada Eiropas čempionātu konkūrā bērniem, junioriem un jaunajiem jātniekiem.