foto: unsplash.com
Izpētīts, vai Covid-19 jaunais britu variants ir bērniem bīstamāks
Pasaulē
2021. gada 15. februāris, 10:27

Izpētīts, vai Covid-19 jaunais britu variants ir bērniem bīstamāks

Jauns.lv

Lielbritānijas plašsaziņas līdzekļos arvien biežāk izplatās ziņas par to, ka slimnīcās ar Covid-19 nonāk arvien vairāk jaunu cilvēku. Karaliskā Pediatrijas un Bērnu veselības koledža Apvienotajā Karalistē apkopoja datus, lai viestu skaidrību, vai jaunais Covid-19 variants, kas strauji izplatījies Lielbritānijā, bērniem ir bīstamāks.

Tiek lēsts, ka 2021.gada janvārī Londonas apvidū aptuveni 70% no visiem Covid-19 infekcijas gadījumiem saistīti tieši ar jauno britu variantu B.1.1.7.

Pētījuma autori salīdzinājuši Karaļa koledžas slimnīcas datus par pirmo un otro Covid-19 vilni.

Covid-19 pacienti intensīvajā aprūpē slimnīcās 2021. gadā

Covid-19 pandēmija šķiet negrasās atkāpties. Visā pasaulē slimnīcās intensīvajā aprūpē par savu dzīvību cīnās liels skaits Covid-19 pacientu.

gallery icon
20

Laikā no 2020. gada 1. marta līdz 31. maijam šajā slimnīcā tika ievietoti 20 bērni un jaunieši (vecumā līdz 18 gadiem), kuriem Covid-19 dēļ radās problēmas ar elpošanu. Laikā no 2020. gada 1. novembra līdz 2021. gada 19. janvārim šādu pacientu skaits palielinājās līdz 60.

Netika konstatētas būtiskas atšķirības pacientu vecumā, izcelsmē, arī blakusslimības nebija izteiktas. Abos viļņos reti bija gadījumi, kad jaunietim bija nepieciešama skābekļa terapija vai plaušu ventilatora atbalsts, turklāt šādu gadījumu mazāk attiecībā pret kopējo skaitu bija tieši otrajā vilnī.

Šie agrīnie otrā viļņa dati liecina, ka tik tiešām ir pieaudzis Covid-19 pozitīvo bērnu un jauniešu skaits slimnīcā, bet tas varētu būt saistīts ar augstāku SARS-CoV-2 vīrusa izplatību Lielbritānijas sabiedrībā. 

Svarīgi ir tas, ka nav rasti pierādījumi, ka otrā viļņa laikā bērni un jaunieši slimotu smagāk, kas liek domāt, ka jaunais britu variants neizraisa ievērojami atšķirīgu slimības klīnisko gaitu salīdzinājumā ar sākotnējo vīrusa celmu. 

Šis atklājums atbilst arī agrīnajiem datiem par situāciju visā valstī. Smagu akūtu elpceļu Covid-19 infekciju gadījumi joprojām ir reta parādība starp bērniem un jauniešiem.

Uzzini to, ko ir vērts zināt! Pievienojies!
Pievienojies Jauns.lv Instagram
Pievienojies Jauns.lv Telegram