foto: VIA REUTERS/Scanpix
Baltkrievija prasīs Latvijai izdot opozīcijas līderi Cepkalo
Valērijs Cepkalo.
Pasaulē
2021. gada 9. februāris, 10:26

Baltkrievija prasīs Latvijai izdot opozīcijas līderi Cepkalo

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja sākusi procedūru pie prezidenta vēlēšanām nepielaistā kandidātā Valērija Cepkalo izdošanai no Latvijas, pirmdienas vakarā vēstīja telekanāls "Belarusj 1".

"Izmeklēšanas komiteja nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai dokumentus par jautājuma iniciēšanu Latvijai par Valērija Cepkalo izdošanu. Pēc Izmeklēšanas komitejas datiem, Cepkalo apsūdzēts virknē korupcijas noziegumu, tostarp par kukuļu pieņemšanu īpaši lielā apmērā," vēsta telekanāls.

Cepkalo Baltkrieviju pameta pagājušā gada jūlijā pēc informācijas saņemšanas, ka tiek gatavota viņa aizturēšana, un sākotnēji devās uz Krieviju.

Šobrīd Cepkalo ar sievu Veroniku uzturas Latvijā.

Latvijas Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apliecināja, ka Ģenerālprokuratūrā nav saņemts Baltkrievijas varasiestāžu lūgums izdot šādu personu.

Baltkrievijā notiek prezidenta vēlēšanas

Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense ir opozicionāre Svetlana Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka ...

gallery icon
28

Latvijas Kriminālprocesa likumā teikts, ka Latvija personas izdošanu var atteikt, ja izdošanu lūdz sakarā ar politiskiem noziedzīgiem nodarījumiem. Tāpat personas izdošana nav pieļaujama, ja izdošanas lūgums ir saistīts ar mērķi sākt personas kriminālvajāšanu vai sodīt personu tās tautības vai politisko uzskatu dēļ vai, ja ir pietiekams pamats uzskatīt, ka personas tiesības var tikt pārkāptas minēto iemeslu dēļ.

Tāpat personas izdošana nav pieļaujama, ja personas izdošanas lūguma izpilde var kaitēt Latvijas valsts suverenitātei, drošībai, sabiedriskajai kārtībai vai citām būtiskām interesēm, teikts likumā.

Aģentūrai LETA gan nav izdevies noskaidrot, vai un kādā statusā Cepkalo uzturas Latvijā.

Latvija pēc pērn augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām saņēma vairākus desmitus Baltkrievijas pilsoņu pieteikumus par patvēruma piešķiršanu Latvijā. Par vairākām personām lēmumi pieņemti un tām piešķirts patvērums. Latvijas pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē patvēruma saņēmēju vārdus nekomentēja.

Jūnija beigās Ģenerālprokuratūra likusi Iekšlietu ministrijai pārbaudīt "nelikumīgas darbības" faktus laikā, kad Cepkalo bijis Augsto tehnoloģiju parka vadītājs.

Cepkalo grasījās startēt 9.augusta prezidenta vēlēšanās, un viņš paudis kritisku nostāju par valsts galvu Aleksandru Lukašenko.

Centrālā vēlēšanu komisijas atteicās reģistrēt viņa kandidatūru, apgalvojot, ka daļa Cepkalo atbalstam iesniegto parakstu neesot derīgi.

Turklāt radās jautājumi par viņa dzīvesbiedri, kas neesot norādījusi, ka viņas īpašumā ir bankas "Priorbank" akcijas.