foto: AFP/Scanpix
Eiropieši optimistiski par Baidena prezidentūru, taču bažīgi par ASV demokrātiju
Jaunievēlētais ASV prezidents Džo Baidens.
Pasaulē
2021. gada 19. janvāris, 22:45

Eiropieši optimistiski par Baidena prezidentūru, taču bažīgi par ASV demokrātiju

Jauns.lv / LETA

Eiropieši ir optimistiski noskaņoti par jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena politiku, tomēr pēc Donalda Trampa vētrainās prezidentūras kļuvušas lielākas bažas par Savienoto Valstu demokrātiju, liecina otrdien publiskotās aptaujas rezultāti.

Vācijā 79% respondentu, Francijā 72% un Lielbritānijā 65% ir pārliecināti, ka Baidens pasaules politikas jautājumos pieņems pareizus lēmumus, konstatēts Pjū pētījumu centra aptaujā.

Kad šis pats jautājums tika uzdots 2020.gada vidū par Trampu, ticību Baltā nama saimniekam pauda 10% vāciešu, 11% francūžu un 19% britu.

Jaunajā pētījumā arī konstatētas stipras bažas par ASV demokrātijas vispārējo veselību pēc tam, kad Tramps bija apstrīdējis savu sakāvi vēlēšanās ar nepatiesiem apgalvojumiem par krāpšanos, kas kulminēja ar pūļa iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī un īpaši stingriem drošības pasākumiem Baidena inaugurācijas laikā.

73% vāciešu, 64% francūžu un 62% britu uzskata, ka ASV politiskajai sistēmai nepieciešamas lielas izmaiņas vai vispārēja reforma, konstatēts pētījumā.

Tā gaitā no 12.novembra līdz 23.decembrim iztaujāti 3066 cilvēki.

Tramps nevērīgi izturējās pret diplomātisko protokolu, atklāti kritizējot sabiedroto valstu līderus, it īpaši Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kuras lēmumu uzņemt migrantus Tramps nosodīja.

Tomēr pētījumā konstatēts, ka pat Vācijas eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" atbalstītāju vidū vairākums, kaut arī neliels, labvēlīgi raugās uz Baidenu.

Baidena reitings, salīdzinot ar Vāciju un Franciju, ir nedaudz zemāks Lielbritānijā, kas, kā norāda analītiķi, varētu būt skaidrojams ar Baidena izteikti kritisko vērtējumu breksitam un stingro nostāju Ziemeļīrijas jautājumā.