foto: Evija Trifanova/LETA
Tihanovska aicina EDSO palīdzēt opozicionāriem droši atgriezties Baltkrievijā
"Mēs rēķināmies, ka varēsim sarīkot vēlēšanas 45 dienu laikā, un mums šajā lietā ir vajadzīga palīdzība," sacīja opozicionāre.
Pasaulē
2021. gada 19. janvāris, 16:30

Tihanovska aicina EDSO palīdzēt opozicionāriem droši atgriezties Baltkrievijā

Jauns.lv / LETA

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO) ir jāsniedz palīdzība, lai garantētu, ka baltkrievu opozīcijas līderi var droši atgriezties dzimtenē, otrdien virtuālajā sanāksmē Eiropas Savienības sūtņiem EDSO sacīja Baltkrievijas opozīcijas līdere un bijusī prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska.

"Sanāksmes gaitā tika spriests par [Krievijas opozīcijas līdera Alekseja] Navaļnija atgriešanos Krievijā. Svetlana mudināja starptautiskās organizācijas palīdzēt organizēt drošu atgriešanos mājās viņai un citiem demokrātisko spēku līderiem," teikts paziņojumā, kas otrdien publicēts Tihanovskas kanālā lietotnē "Telegram".

Kā norādīja opozicionāre, viņa kopā ar starptautisko sabiedrību "gribētu rast iespēju droši atgriezties Baltkrievijā".

Svjatlana Cihanouska - opozīcijas kandidāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās

gallery icon

"Tā kā pret mani ir ierosinātas divas krimināllietas ar izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā, ir jābūt īpašām garantijām attiecībā uz manu atgriešanos. Situācija ar Navaļniju parādīja, ka tam ir vajadzīga starptautiskās sabiedrības palīdzība un, pirmkārt, EDSO palīdzība," norādīja Tihanovska.

Sanāksmē tika spriests arī par jaunām vēlēšanām Baltkrievijā.

"Mēs rēķināmies, ka varēsim sarīkot vēlēšanas 45 dienu laikā, un mums šajā lietā ir vajadzīga palīdzība," sacīja opozicionāre.

EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs ir centrālā organizācija, kas ir spējīga organizēt jaunas, brīvas vēlēšanas atbilstoši starptautiskajiem standartiem un īstenojot starptautisko uzraudzību.

Tihanovska arī mudināja EDSO uzņemties ietveroša dialoga sarīkošanu, lai Baltkrievijā atrisinātu politisko krīzi.

"EDSO var izveidot kontakta platformu un sākt ar ekspertu apaļo galdu, kurā piedalītos ES, Baltkrievijas demokrātiskie spēki un Koordinācijas padome, kā arī [autoritārā līdera Aleksandra] Lukašenko režīma pārstāvji," teikts Tihanovskas paziņojumā medijiem.

Protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimst kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.