Pasaulē
2021. gada 10. janvāris, 11:21

ASV pārtrauks ierobežot oficiālos kontaktus ar Taivānu

Jauns.lv / LETA

ASV pārtrauks ierobežot oficiālos kontaktus ar Taivānu, sestdien paziņojis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Taivāna atzinīgi novērtēja šo ASV lēmumu, kas, visticamāk, sadusmos Ķīnu.

Pompeo pavēstīja, ka Valsts departaments atcels ilgstoši spēkā esošos ierobežojumus ASV diplomātu un amatpersonu kontaktiem ar Taivānas diplomātiem un amatpersonām.

Pompeo norādīja, ka šie ierobežojumi savulaik tika ieviesti, "mēģinot nomierināt komunistu režīmu Pekinā", taču tagad tam pielikts punkts.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir palielinājusi atbalstu Taivānai, tostarp pārdodot ieročus, kas satrauc Ķīnu, kura uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu bez tiesībām veidot patstāvīgas attiecības ar citām valstīm.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Baltais nams ceturtdien paziņoja, ka ASV vēstniece ANO Kellija Krafta apmeklēs Taivānu. Ķīna uz to reaģēja ar asu kritiku un draudiem, kas ASV nāksies par to samaksāt.

Augustā Taivānu apmeklēja ASV valdības ministrs Alekss Azars, kas bija augstākā ranga ASV amatpersonas vizīte vairāku desmitgažu garumā.