foto: AFP/Scanpix
Briti vēl agrāk pāries uz elektroauto
Pērn no konveijera rūpnīcā Kovlejā netālu no Oksfordas noripoja pirmais elektriskais MINI.
Pasaulē
2020. gada 29. novembris, 05:31

Briti vēl agrāk pāries uz elektroauto

Kas Jauns Avīze

Aizliegums tirgot Lielbritānijā auto ar benzīna un dīzeļdegvielas dzinējiem stāsies spēkā piecus agrāk nekā plānots – 2030. gadā, paziņojis premjers Boriss Džonsons.

Hibrīdauto ar iekšdedzes dzinēju un elektromotoru noņems no trases vēlāk – tos drīkstēs pārdot līdz 2035. gadam. "Kaut arī šis gads kļuvis ne gluži tāds, kā gaidījām, Lielbritānija raugās nākotnē un izmanto iespēju kļūt ekoloģiskāka," norāda Džonsons. "Planētas un mūsu ekonomikas atjaunošanai jāiet roku rokā."

Apvienotās Karalistes atteikšanās no iekšdedzes auto ir daļa no vērienīgās zaļās revolūcijas plāna 12 miljardu mārciņu apmērā.

Pērn Lielbritānijā pārdots teju 38 000 elektroauto, par 144% vairāk nekā gadu iepriekš, taču no visa autotirgus tie bija tikai 1,6 procenti. Hibrīdu daļa bijuši 4,2 procenti. Turklāt valdība pērn samazināja subsīdijas elektroauto iegādei un pilnībā tās atcēla hibrīdiem. Tajā pašā laikā jaunbūvētas dzīvokļu un biroju ēkas obligāti jāaprīko ar elektroauto uzlādes vietām.

Salīdzinājumam – Norvēģijā šā gada pirmajā pusē 48% pārdoto jauno spēkratu bija elektroauto, bet kopā ar hibrīdiem – 69 procenti.

Piemērojas arī britu luksusauto ražotājs "Bentley", kurš pirmo elektroauto plāno izlaist 2025. gadā, un līdz 2030. gadam pilnīgi visi bentliji jau būšot elektriski. Pirmais "Rolls-Royce" elektroauto gaidāms nākamajā desmitgadē.

Eiropas Savienībā šogad deviņos mēnešos reģistrēti 570 278 jauni elektroauto, gada laikā pārdošanas apjomi pieauguši par 122 procentiem. Pirmā vietā ir Vācija ar 204 492 auto (par 174% vairāk), seko Francija ar 110 874 elektroauto (162%) un Nīderlande ar 39 240 auto (16,3%). Pēdējā ir Kipra – 22 elektroauto (pērn 18).

Situācija Latvijā

Šā gada trīs pirmajos ceturkšņos Latvijā reģistrēti 287 elektroauto un, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, pieaugums ir par 328% – procentuāli straujākais Eiropas Savienībā, liecina Igaunijas uzņēmuma RIA.com "Marketplaces" apkopotā informācija.

Latvijā nav finansiāls valsts atbalsta elektroauto iegādei, ir tikai bezmaksas stāvvietas un iespēja braukt pa sabiedriskā transporta joslām. Igaunijā valsts programma paredz 5000 eiro atbalstu elektroauto iegādei, Lietuvā ir līdzīga programma, ja veco transportlīdzekli likvidē.