Eiropa trešā Covid-19 viļņa priekšā? Britu speciālisti raizējas par valdības lēmumu
foto: imago images/MiS
Ilustratīvs foto.
Pasaulē

Eiropa trešā Covid-19 viļņa priekšā? Britu speciālisti raizējas par valdības lēmumu

Jauns.lv

Tuvojoties Ziemassvētkiem, daudzas nosacīti kristīgās pasaules valstis lauž šķēpus par to, ko darīt – ļaut vai neļaut cilvēkiem nosvinēt šos ģimeniskos svētkus. Lielbritānijā tikmēr nolemts veidot “Ziemassvētku burbuli”, piecas dienas ļaujot sanākt neierobežotam skaitam no maksimums trim mājsaimniecībām. Šo lēmumu nokritizējuši vairāki zinātnieki, norādot – tas novedīs pie trešā Covid-19 viļņa.

Eiropa trešā Covid-19 viļņa priekšā? Britu speciāl...

Medijs “The Guardian” vēstī, ka valdībai pietuvinātais zinātnieku flangs brīdinājis – ierobežojumu mīkstināšana svētku nosvinēšanas labad var atnest trešo vilni, vēl vairāk palielinot inficēto un nevajadzīgi nomirušo cilvēku skaitu.

Jānorāda, ka briti lēma – ģimenes Lielbritānijā drīkstēs sanākt trīs mājsaimniecību ietvaros, bet maksimālais cilvēku skaits nav noteikts. Pēc valdības paziņojuma savu viedokli pauda zinātnieki, norādot – šis lēmums neizbēgami novedīs pie infekcijas izplatības tempa pieauguma.

Pandēmija no putna lidojuma

Atbildīgās amatpersonas, atļaujot veidot “Ziemassvētku burbuli”, mudinājušas cilvēkus pieturēties pie veselā saprāta, pašiem izlemjot, kāds ir risks satikt savus gados vecākos ģimenes locekļus un citus cilvēkus. Viņi arī brīdina, ka zaļā gaisma cilvēku sanākšanai slēgtās telpās nav pareiza. Divi valdības zinātniskie padomnieki uzsvēruši, ka šā lēmuma rezultātā Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests (NHS) var nonākt pārslodzē.

Profesors Endrjū Heivards BBC sacījis, ka lēmums pielies degvielu Covid ugunij. “Es domāju, ka tas noteikti novedīs pie lielākas izplatības. Ir liela iespēja, ka tas radīs trešo infekcijas vilni, kad slimnīcas būs pārpildītas, un būs vēl vairāk bezjēdzīgu nāvju,” viņš bija skarbs.

“Mēs aizvien dzīvojam valstī, kur ir ļoti augsts inficēšanās līmenis, īpaši jaunu cilvēku vidū. Ļaujot viņiem sanāk uz vairākām stundām vai pat dienām kopā ar padzīvojušajiem radiem, es domāju, daudzām ģimenēm tā būs biļete uz nožēlu,” viņš turpināja, uzsverot, ka šobrīd, kad vakcīna ir ceļā, modrības zaudēšana Ziemassvētku laikā uzvaras vietā var atnest sakāvi.

Līdzīgās domās bija arī profesors Greiems Medlijs, infekcijas slimību modelēšanas eksperts no Londonas Higiēnas un Tropiskās Medicīnas skolas. Viņš uzskata, ka ierobežojumu mīkstināšana var novest pie jauniem “lokdauniem” nākamgad. “Es domāju, tas būs neizbēgami, ja daudzi cilvēki nolems riskēt. Pat tad, ja tas ir neliels risks, mēs varam nonākt situācijā, kad slimnīcās nonāk daudzi cilvēki, un pastāv iespēja, ka janvārī atkal jāpiedzīvo “lokdauns”,” viņš sacīja.

Medlijs mudināja cilvēkus, kuri svinēs svētkus ar citām mājsaimniecībām, pirms radu apmeklēšanas padzīvot pašizolācijā. Tāpat viņš aicināja ļaudis izsvērt, kāds ir risks nodot infekciju neaizsargātākajiem ģimenes locekļiem.

Jānorāda, ka par infekcijas izplatību ģimenes lokā runā speciālisti visā pasaulē. Skaidrojums vieglprātīgajai cilvēku uzvedībai ir pārliecība, ka, esot kopā ar saviem tuvajiem un mīļajiem, nekas ļauns nevar notikt, tomēr tā ir viltus drošības sajūta, jo infekcijas transmisija mājsaimniecības ietvaros vai tiekoties ar draugiem, piemēram, Latvijā šobrīd ieņem pirmo vietu no visiem saslimšanas gadījumiem, kurus varēja izsekot.

Par spīti Covid-19 pandēmijai Viļņas centrā sāk sliet lielo Ziemassvētku egli

Covid-19 globālā pandēmija turpina plosīt Lietuvu, tomēr lietuvieši neļauj drūmumam ņemt virsroku. Lietainajā 2020. gada 18. novembrī Katedrāles laukumā Viļņā ...

Ziemassvētkos mudinājusi cilvēkus palikt katoļticīgās Polijas valdība. Valdības preses pārstāvis brīdināja, ka viens cilvēks, kurš inficējies ar jauno koronavīrusu, var aplipināt visu savu ģimeni, un sacīja, ka Polijā drīz būs pieejama vakcīna pret Covid-19. "Līdz tam mēs varam izvairīties no tūkstošiem cilvēku nāves," viņš piebilda.

Vācijas 16 federālo zemju premjerministri ierosinājuši no 23.decembra līdz 1.janvārim atļaut mazo ierobežojumu amnestiju, kad vienas mājsaimniecības locekļiem būs ļauts tikties ar maksimums desmit cilvēkiem no citām mājsaimniecībām. Uz bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem, šis noteikums neattieksies.

Savukārt Francijā daudzus ierobežojumus iecerēts atcelt 15. decembrī. "Mēs varēsim ceļot bez pilnvarojuma saņemšanas, arī starp reģioniem, un pavadīt Ziemassvētkus ar mūsu ģimenēm," sacīja prezidents Emanuels Makrons.

Tikmēr Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sacīja - gada nogales svētki būs klusi, ģimenes lokā, un, tāpat kā Lieldienās, nāksies atturēties no savu tuvinieku, draugu, vecvecāku apmeklējuma Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Arī ceļošana pa Latviju būtu jāizvērtē. Vienlaikus ministre aicināja vairāk uzturēties svaigā gaisā un dabā, vēstīja aģentūra LETA.

Eiropas valstīm nevajadzētu pārsteigties ar Covid-19 krīzes dēļ ieviesto ierobežojumu mazināšanu, trešdien brīdināja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, norādot uz koronavīrusa pandēmijas trešā viļņa riskiem pēc Ziemassvētkiem. Jānorāda, ka fon der Leiena pēc izglītības ir ārste un Sabiedrības veselības maģistre.

Paciente ārstējas Buenosairesā, Argentīnā. Šis attēls tapis jūlijā.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]