foto: AP/Scanpix
Teroristu sarakstā Baltkrievijā iekļauj kanāla "Nexta Live" dibinātājus
Pasaulē
2020. gada 19. novembris, 17:50

Teroristu sarakstā Baltkrievijā iekļauj kanāla "Nexta Live" dibinātājus

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas varasiestādes trešdien iekļāvušas teroristu saraktā lietotnes "Telegram" kanāla "Nexta Live" izveidotājus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Nexta Live", kam ir vairāk nekā 1,7 miljoni sekotāju, mobilizē protestētājus un palīdz koordinēt demonstrācijas pret Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu un prezidenta vēlēšanu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

"Nexta Live" dibinātāji 22 gadus vecais Stepans Putilo un 25 gadus vecais Romans Protasevičs, kas līdz nesenam laikam bija kanāla redaktori, trešdien iekļauti Baltkrievijas drošības dienesta teroristu sarakstā.

Saskaņā ar internetā pieejamo dokumentu viņi abi pievienoti šim sarakstam, balstoties uz apsūdzībām masu nemieru izraisīšanā, par ko Baltkrievijā var tikt piespriesti līdz 15 gadiem cietumā.

Putilo un Protasevičs, kuri pašreiz atrodas Polijā, ir vienīgie Baltkrievijas pilsoņi šajā sarakstā, kurā iekļautas aptuveni 700 personas. Vairums no sarakstā iekļautajiem ir Tuvo Austrumu valstu pilsoņi.

"Baltkrievijā par terorismu var piespriest mūža ieslodzījumu vai nāvessodu," tviter kontā norādījis "Nexta Live".

Putilo un Protasevičam izvirzītas arī kriminālapsūdzības par naida kurināšanu pret valdību un tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām. Baltkrievija un Krievija ir izsludinājušas viņus starptautiskā meklēšanā.

Pēc Lukašenko slepenās inaugurācijas ceremonijas Minskas centru piepildījis liels skaits drošībnieku

gallery icon
21

Baltkrievijas Ārlietu ministrija pirmdien izsauca Polijas vēstnieku Baltkrievijā, lai pieprasītu Putilo un Protaseviča izdošanu.

Baltkrievijas tiesa oktobrī atzina kanālu "Nexta Live" par ekstrēmistisku un deva rīkojumu to nobloķēt.

Iespaidīgi skati Minskā: policisti no protestētājiem sargā prezidenta pili

Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās svētdien turpinās protesti pret falsificētajām prezidenta vēlēšanām un autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko.

gallery icon
20
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās