foto: AP/Scanpix
Vispirms būtu jāpaskatās spogulī - Turciju aizskārušas Pompeo vizītes ieceres
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.
Pasaulē
2020. gada 11. novembris, 22:55

Vispirms būtu jāpaskatās spogulī - Turciju aizskārušas Pompeo vizītes ieceres

Jauns.lv / LETA

Turciju aizskāris ASV paziņojums, ka ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo vizītē Stambulā plāno apspriest reliģiskos jautājumus, un Ankara aicinājusi Vašingtonu labāk pievērsties rasismam un naida noziegumiem Savienotajās Valstīs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valsts departaments otrdien paziņoja, ka Pompeo dosies uz Stambulu, lai tiktos ar pareizticīgo baznīcas garīgo līderi Konstantinopoles patriarhu Bartolomeju I.

Pompeo plāno vizītes laikā apspriest reliģiskos jautājumus un apliecināt ASV stingro atbalstu ticības brīvībai.

Turcijas Ārlietu ministrija nodēvēja ASV paziņojumu par "ārkārtīgi nepiemērotu" un uzsvēra, ka Turcija aizstāv pilsoņu tiesības brīvi praktizēt savu ticību.

Ministrija norādīja, ka būtu pareizāk, ja ASV "vispirms paskatītos spogulī" un risinātu savā valstī tādas problēmas kā cilvēktiesību pārkāpumi, rasisms, islamofobija un naida noziegumi.

Ministrija paziņoja, ka ir paudusi savu nostāju ASV un ieteikusi tām koncentrēties uz sadarbības veicināšanu starp abām valstīm reģionālos un globālos jautājumos.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans jūlijā pārveidoja par mošeju Stambulas Svētās Sofijas katedrāli.

Bizantijas pareizticīgo katedrāle tika padarīta par mošeju, kad Konstantinopoli 1453.gadā ieņēma osmaņu turki. Savukārt sekulārās turku valsts izveidotājs 1935.gadā to padarīja par muzeju.

Augustā Erdogans nolēma pārveidot par mošeju vēl vienu Bizantijas pareizticīgo dievnamu - Horas klostera ansambļa Kristus Pestītāja dievnamu. Pēc Konstantinopoles krišanas dievnams tika pārveidots par mošeju, bet pēdējās desmitgades tas bija muzejs.

Pēc šiem lēmumiem Erdoganam tika pārmesti mēģinājumi izdzēst pareizticīgo kultūras mantojumu Turcijā.

Pret Turciju tiek arī izdarīts spiediens, lai tā atjauno 1971.gadā slēgto pareizticīgo teoloģijas skolu.

Pompeo vizītes laikā Turcijā neplāno tikties ar Turcijas amatpersonām.

Pēc Turcijas apmeklējuma Pompeo gatavojas doties uz Franciju, Gruziju, Izraēlu, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), Kataru un Saūdu Arābiju.

Pompeo brauciens ilgs no 13.novembra līdz 23.novembrim.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās