Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kaljulaida atbrīvo no ministra amata populistu Helmi, kurš aiz Baidena uzvaras redz stāvam "slepenu valsti"
foto: REUTERS/SCANPIX
Marts Helme.
Pasaulē

Kaljulaida atbrīvo no ministra amata populistu Helmi, kurš aiz Baidena uzvaras redz stāvam "slepenu valsti"

Jauns.lv / LETA

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pirmdien atbrīvojusi populistiskās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētāja vietnieku Martu Helmi no iekšlietu ministra amata.

Kaljulaida atbrīvo no ministra amata populistu Hel...

"Prezidente šodien parakstījusi lēmumu, kurā pēc premjerministra ieteikuma atbrīvo no amata iekšlietu ministru Martu Helmi," teikts prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā.

Par demisiju Helme pavēstīja dienu pēc tam, kad bija izraisījuši skandālu viņa izteikumi radioraidījumā, kuros viņš apšaubīja ASV notikušo prezidenta vēlēšanu godīgumu. Paziņojot par atkāpšanos, Helme sacīja, ka nolēmis atstāt ministra amatu, jo mediji viņu nomelnojot.

Premjerministrs Jiri Ratass pieņēma Helmes atkāpšanās rakstu un iesniedza to prezidentei. Kā izteicās premjers, "ASV ir Igaunijas galvenā sabiedrotā un stratēģiskā partnere, un katra valdības locekļa uzdevums ir strādāt, lai uzturētu un nostiprinātu attiecības starp Igauniju un ASV".

Pēc Ratasa teiktā, pašreizējā situācijā Helmes atkāpšanās ir vienīgais iespējamais risinājums, lai valdība varētu turpināt darbu, īstenojot arī savus ārpolitiskos mērķus.

Helmes dēla, finanšu ministra krēsla šūpošanu panākt neizdodas

Tikmēr Igaunijas parlamentā pirmdien cietis neveiksmi opozīcijas rosinātais neuzticības balsojums pret finanšu ministru, populistiskās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētāju Martinu Helmi.

foto: AP/Scanpix
Martins Helme.
Martins Helme.

Par neuzticības izteikšanu Martinam Helmem nobalsoja 46 Rīgikogu deputāti, taču pārējie 54 klātesošie deputāti balsojumā nepiedalījās. Igaunijas parlamentā pavisam ir 101 deputāts, un, lai izteiktu neuzticību ministram, balsojumam vajadzīgs vismaz 51 deputāta atbalsts.

Parlamenta opozīcija apsūdzēja Helmi mērķtiecīgā Igaunijas drošības, starptautiskā tēla un Igaunijai svarīgas partnerības graušanā. Līdz ar opozīcijā esošo Reformu partijas un Sociāldemokrātiskās partijas deputātiem par neuzticības izteikšanu Martinam Helmem balsojusi arī valdības koalīcijā ietilpstošās partijas "Tēvzeme" deputāte Viktorija Ladinska-Kubitsa.

Igaunijas valdības populisti apšauba ASV vēlēšanu godīgumu

Kā ziņots, Marta Helmes un viņa dēla, EKRE priekšsēdētāja un finanšu ministra Martina Helmes izteikumi, kuros apšaubīts ASV notikušo prezidenta vēlēšanu godīgums, izraisījuši Igaunijā skandālu.

Martins Helme svētdien radiostacijas "Tre Raadio" raidījumā sacīja, ka, viņaprāt, "vispār nav pat jautājuma, ka šīs vēlēšanas ir viltotas".

"Pēc manām domām, visiem normālajiem cilvēkiem būtu pret to jāiestājas. Nav jēgas runāt ne par kādu demokrātiju vai tiesisku valsti, ja vēlēšanu rezultātus var tik vienkārši, tik nekaunīgi un masveidīgi viltot," teica Martins Helme.

Savukārt Marts Helme šajā pašā raidījumā sacīja, ka aiz demokrātu kandidāta Džo Baidena uzvaras vēlēšanās pār pašreizējo prezidentu republikāni Donaldu Trampu stāv "slepenā valsts". Viņš pauda bažas par nostāju, kāda ir Igaunijas plašsaziņas līdzekļiem, kuri "neko nesaka par to, kā tas noticis, ka Trampa uzvara izkusa", un kuri Trampa paziņojumus par pārkāpumiem vēlēšanās dēvē par nepamatotiem un nepierādītiem.

Paziņojot par demisiju, Helme preses konferencē Igaunijas parlamentā skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis saistībā ar "melu un apmelojumu kampaņu Igaunijas medijos".

"Vakar vakarā, palūkojoties uz meliem un apmelojumiem, ko izplata Igaunijas mediji, es nolēmu iesniegt atkāpšanās rakstu," viņš sacīja. "Iemels ir ļoti vienkāršs - neviens man neaizbāzīs muti. Es saku to, ko uzskatu par pareizu, to, kas man ir uz sirds. Teikt patiesību - tas ir svarīgāk par ministra amatu".

Helme arī piebilda, ka nevēlas pakļaut riskam EKRE rosināto referendumu par laulības definīciju, kurā vēlētājiem paredzēts uzdot jautājumu, vai iekļaut Igaunijas konstitūcijā definīciju par laulību kā savienību starp vīrieti un sievieti.

Viņš norādīja, ka turpinās darbu kā parlamenta deputāts.

Ministrus pēc Igaunijas premjerministra ieteikuma ieceļ un atlaiž valsts prezidents.