foto: AP/Scanpix
Krievijas militārā izlūkdienesta kontrolētie hakeri uzbrukuši Demokrātu partijas e-pastiem
Krievijas hakeru kopa "Fancy Bear" tika apsūdzēta par iejaukšanos ASV 2016.gada prezidenta vēlēšanās.
Pasaulē
2020. gada 30. oktobris, 13:59

Krievijas militārā izlūkdienesta kontrolētie hakeri uzbrukuši Demokrātu partijas e-pastiem

Jauns.lv / LETA

Krievijas hakeru kopa "Fancy Bear", kas tika apsūdzēta par iejaukšanos ASV 2016.gada prezidenta vēlēšanās, šogad uzbrukusi Demokrātu partijas e-pastiem Kalifornijā un Indiānā, kā arī ietekmīgām domnīcām Vašingtonā un Ņujorkā, ziņu aģentūrai "Reuters" apliecinājuši informēti avoti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par e-pastu uzlaušanas mēģinājumiem vasaras gaitā brīdinājis uzņēmums "Microsoft".

Hakeru uzbrukumu mērķu vidū bijuši Amerikas progresa centrs, Ārlietu padome un Kārnegī Starptautiskā miera institūts. Kā norādīja organizācijas, tām nav liecību, ka hakeru uzbrukumi būtu bijuši sekmīgi.

foto: AP/Scanpix
Krievijas hakeru kopa "Fancy Bear" tika apsūdzēta par iejaukšanos ASV 2016.gada prezidenta vēlēšanās.

"Fancy Bear" kontrolē Krievijas militārais izlūkdienests, un šī hakeru kopa bija atbildīga par Hilarijas Klintones darbinieku e-pastu uzlaušanu pirms 2016.gada vēlēšanām, teikts ASV Tieslietu ministrijas 2018.gada apsūdzību rakstā.

"Microsoft" jau pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka "Fancy Bear" mēģinājusi uzlauzt vairāk nekā 200 organizāciju datorsistēmas, no kurām daudzas ir saistītas ar 2020.gada vēlēšanām.

"Microsoft" spēja sasaistīt šā gada kiberspiegošanas kampaņu ar Krievijas hakeriem programmēšanas kļūdas dēļ. Pateicoties tai, uzņēmums spējis identificēt uzbrukumu modeli, kas ir unikāls "Fancy Bear".

ASV Nacionālās izlūkošanas direktora birojs vēl augustā norādīja, ka Krievija izvērusi operācijas centienos kaitēt demokrātu prezidenta amata kandidātam Džo Baidenam.

Kā norādīja Demokrātu nacionālās komitejas pārstāvis sakariem ar presi Kriss Mārs, tas "nav pārsteigums", ka ārvalstu spēki cenšas iejaukties arī šajās vēlēšanās.

Vasaras mēnešos "Microsoft" specializētā kiberdrošības vienība un ASV federālo tiesībsargāšanas institūciju aģenti informējuši vairākas organizācijas, kas bijušas "Fancy Bear" mērķu vidū, apliecināja seši cilvēki, kas ir pazīstami ar šo lietu.

Viena no tām ir organizācija "SKDKnickerbocker" - ar Baidenu saistīta lobēšanas firma.

Tas, ka mērķu vidū ir Kalifornijas un Indianās demokrāti, liecina, ka krievi "savu tīklu met plaši", atzina kiberdrošības uzņēmuma "Secureworks" pārstāvis Dons Smits.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās