foto: REUTERS/SCANPIX
Vācijas policija par draudu uzskata 91 islāmistu, kas atgriezušies no Sīrijas un Irākas
Kopumā Vācijas Federālajai kriminālpolicijas pārvaldei zināmi 355 islāmistu kaujinieki, kas kopš 2012.gada atgriezušies Vācijā no Sīrijas un Irākas.
Pasaulē
2020. gada 17. oktobris, 14:46

Vācijas policija par draudu uzskata 91 islāmistu, kas atgriezušies no Sīrijas un Irākas

Jauns.lv / LETA

Vācijas policija 91 islāmistu, kas atgriezies no Sīrijas un Irākas klasificējusi kā "draudu sabiedrībai", liecina informācija, kuru Iekšlietu ministrija sniegusi opozīcijā esošajai eiroskeptiķu partijai "Alternatīva Vācijai" (AfD) un kura sestdien nonākusi aģentūras DPA rīcībā.

Vēl 66 atzīti par tādiem, kas varētu sniegt loģistisko un cita veida palīdzību teroristiem, liecina Berlīnes reģionālā parlamenta AfD frakcijai sniegtā informācija, kas atspoguļo situāciju uz 28.septembri.

Jūnijā federālās varasiestādes par draudu uzskatīja 61 islāmistu, kas atgriezies no Sīrijas un Irākas, tomēr runa bija tikai par teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem.

Tašu Sīrijā aktīvi darbojas arī ar "Al Qaeda" saistītais islāmistu kaujinieku grupējums Hayat Tahrir al-Sham (HTS), kas iepriekš bija pazīstams kā "Al Nusra fronte".

Savukārt kaimiņos esošajā Irākā liela ietekme ir Irānas balstītajam bruņotajam grupējumam "Kataib Hezbollah".

Kopumā Vācijas Federālajai kriminālpolicijas pārvaldei (BKA) zināmi 355 islāmistu kaujinieki, kas kopš 2012.gada atgriezušies Vācijā no Sīrijas un Irākas.

Vēl 266 Sīrijā un Irākā tikuši nogalināti.

Saskaņā ar BKA datiem septembrī Sīrijā ieslodzījumā atradās 109 islāmistu teroristi no Vācijas, bet vēl desmit - Irākā.

Saskaņā ar varasiestāžu rīcībā esošo informāciju līdz jūnija vidum bija ziņas par 1070 islāmistiem, kas devušies uz Sīriju un Irāku.

Attiecībā uz pusi no viņiem ir konkrēti pierādījumi, ka tie cīnījušies teroristisko grupēju rindās vai snieguši tiem atbalstu.