foto: NAVALNY via REUTERS
Vācija un Francija apsūdz Krieviju, ka tā bijusi iesaistīta Navaļnija saindēšanā
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2020. gada 7. oktobris, 22:10

Vācija un Francija apsūdz Krieviju, ka tā bijusi iesaistīta Navaļnija saindēšanā

Jauns.lv / LETA

Vācija un Francija trešdien tiešā formā apsūdzēja Krieviju, ka tā ir iesaistīta opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanā un par to atbildīga, solot, ka centīsies panākt Eiropas Savienības (ES) sankciju noteikšanu šajā lietā.

Eiropas valstis vairākkārt mudinājušas Maskavu viest lielāku skaidrību ap saindēšanu, kas notika Krievijas teritorijā, tomēr "Krievija līdz šim nav sniegusi nekādus ticamus skaidrojumus", teikts Vācijas un Francijas ārlietu ministru kopīgajā paziņojumā.

"Šajā kontekstā mēs uzskatām, ka Navaļnija saindēšana nav ticami izskaidrojama savādāk kā vien ar Krievijas līdzdalību un atbildību par to," norādīja ministri.

Vācija līdz šim vienīgi aicināja Maskavu izmeklēt šo lietu, bet tiešā formā Krievijas prezidenta Vladimira Putina valdību nebija apsūdzējusi.

Otrdien ANO Starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) apstiprinot Vācijas, Francijas un Zviedrijas konstatēto, ka Navaļnijs saindēts ar ķīmisko ieroci "Novičok", Eiropas valstis savu nostāju padarījušas stingrāku.

Vācijas un Francijas ministri paziņojumā norādīja, ka centīsies panākt sankciju noteikšanu "indivīdiem, kas ir atbildīgi par šo noziegumu un starptautisko normu pārkāpumu, ņemot vērā viņu oficiālos pienākumus, kā arī organizācijai, kas ir iesaistīta "Novičok" programmā".

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss Vācijas likumdevējiem trešdien sacīja, ka sankciju noteikšana Krievijai būs neizbēgama, ja Maskava šajā lietā neviesīs skaidrību.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.