foto: REUTERS/SCANPIX
Ķīnas prezidents brīdina par civilizāciju sadursmes briesmām
Pasaulē
2020. gada 22. septembris, 22:02

Ķīnas prezidents brīdina par civilizāciju sadursmes briesmām

Jauns.lv / LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins otrdien uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā stingri aizstāvēja Ķīnas ambīcijas, brīdinot par civilizāciju sadursmes briesmām pandēmijas laikā.

Sji sacīja, ka globālā vienotība ir vienīgais veids kā pārvarēt krīzi.

ASV prezidents Donalds Tramps savukārt uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā aicināja pasauli saukt Ķīnu pie atbildības par to, ka tā pieļāvusi Covid-19 izplatīšanos pasaulē.

Ķīnas prezidents uzsvēra, ka pasaulei jāiestājas pret Covid-19 politizāciju un stigmatizāciju, un aicināja pasaules līderus pieņemt "ģimenes konceptu (..) un izvairīties no iekrišanas civilizāciju sadursmes slazdā".

ASV un Ķīnas starpā valda domstarpības daudzos jautājumos, tostarp par pandēmijas izcelsmi, tirdzniecību un dominanci tehnoloģiju jomā, kā arī par jūras robežām.

ASV ir kritizējušas Ķīnu par tās ambīcijām Dienvidķīnas jūrā un centieniem apspiest demokrātiskas kustības Honkongā un Taivānā.

Taču Sji apgalvoja, ka Ķīnai nav tieksmes uz hegemoniju, ekspansiju vai ietekmes sfēru radīšanu.

"Ķīnai nav nodoma iesaistīties aukstajā karā ar kādu valsti," sacīja Sji, apgalvojot, ka Ķīna ir aizsargvalnis starptautiskām sistēmām un atsaucīgs partneris diplomātisku strīdu gadījumos.

"Mēs uzstājam uz dialogu, lai pārvarētu domstarpības, un sarunām, lai atrisinātu strīdus," sacīja Sji.