foto: REUTERS/SCANPIX
Netikuši uz godāta rabīna kapavietu, simtiem hasīdu bloķējuši Ukrainas robežu
Ukrainas robežu otrdien bloķējuši simtiem hasīdu, kuri cerēja doties tradicionālajā svētceļojumā.
Pasaulē
2020. gada 15. septembris, 14:50

Netikuši uz godāta rabīna kapavietu, simtiem hasīdu bloķējuši Ukrainas robežu

Jauns.lv / LETA

Ukrainas robežu otrdien bloķējuši simtiem hasīdu, kuri cerēja doties tradicionālajā svētceļojumā uz kāda godāta rabīna kapavietu Ukrainas vidienē.

Robežsargi atteikušies ielaist viņus valstī, jo jaunā koronavīrusa dēļ Ukraina ir ierobežojusi satiksmi pāri robežām.

Robežsargu uzņemtajos video redzami simtiem cilvēku, tostarp bērni tradicionālajos hasīdu tērpos un koferiem rokās klīstam pa šoseju starp starp kravas automašīnām. Vairāki redzami dejojam un dziedam.

Svētceļniekiem aizšķērsojot ceļu, robežsargiem pirmdienas naktī nācās apturēt satiksmi Novi Jariloviči robežpunktā uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas.

Katru gadu laikā, kad ebreji svin jauno gadu, desmitiem tūkstošiem hasīdu dodas svētceļojumā uz Umaņu, lai apmeklētu rabīna Rebes Nahmana kapavietu.

Šogad ebreji jauno gadu svinēs no 18.septembra līdz 20.septembrim.

Rabīns Rebe Nahmans pirms 200 gadiem iedvesa jaunu dzīvību ortodoksālā jūdaisma hasīdisma atzarā un kopš tā laika Umaņa kļuvusi par pastāvīgu hasīdu svētceļojumu vietu.

Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību, Ukraina no 26.augusta līdz 28.septembrim slēgusi robežas ārvalstu pilsoņiem ar dažiem izņēmumiem.

Kijeva skaidroja, ka šādu aizliegumu atbalstījusi arī Izraēla, no kurienes nāk daudzi svētceļnieki.

"Es nezinu, kurš kuram apsolīja 3000 cilvēku izlaišanu cauri robežai. (..) Jūs tikā maldināti," uzrunājot pie robežas sapulcējušos cilvēkus, sacīja Ukrainas robežsardzes dienesta vadītājs.

Viens no svētceļotājiem ziņu aģentūrai "Reuters" pa telefonu sacīja, ka Baltkrievijas un Ukrainas amatpersonas viņiem solījušas, ka nebūs problēmu ar robežas šķērsošanu. Taču amatpersonu vārdus viņš nenosauca.

"Es pavadīju nakti autobusā, bet vairums no viņiem pavadīja nakti uz ceļa, citi savāca mežā zarus un kurināja ugunskurus. Mums nav nedz pārtikas, nedz ūdens, kopā ar mums ir bērni, aptuveni 100 bērni," stāstīja svētceļnieks.

Vīrietis sacīja, ka tagad viņiem nav ļauts nedz iebraukt Ukrainā, nedz atgriezties Baltkrievijā.

Baltkrievijas robežsardze ziņoja, ka grupā ir 734 cilvēki, tostarp 40 bērni, kas jaunāki par 12 gadiem.

Rabīna Nahmana fonds aicinājis Ukrainas varasiestādes izdarīt izņēmumu un ielaist svētceļniekus valstī.