foto: AP/Scanpix
Apokaliptiski skati ASV - debesis iekrāsojušās Marsam raksturīgās krāsās
Pasaulē
2020. gada 9. septembris, 23:26

Apokaliptiski skati ASV - debesis iekrāsojušās Marsam raksturīgās krāsās

Jauns.lv

Milzīgie ugunsgrēki, kas šobrīd plosās ASV rietumu daļā, ir pārvērtuši debesis koši oranžās un sarkanās krāsās. Sociālo tīklu lietotāji dalījušies ar skatiem, kurus paši dēvē par "apokaliptiskiem" un gluži kā no fantastikas filmām nākušiem.

Debesis ASV meža ugunsgrēku dēļ atgādina dzīvi uz Marsa

Milzīgie ugunsgrēki, kas šobrīd plosās ASV rietumu daļā, ir pārvērtuši debesis koši oranžās un sarkanās krāsās. Sociālo tīklu lietotāji dalījušies ...

gallery icon
14

Gaisa kvalitāte vairākos reģionos ir sasniegusi bīstamu līmeni, un desmitiem tūkstošu ugunsdzēsēju dienu un nakti cīnās, lai ierobežotu tūkstošiem ugunsgrēku.

Kā skaidro Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA), krāsu maiņa debesīs notikusi dūmu ietekmē, jo tie bloķē noteiktas krāsas, kuras izstaro Saule. "Ugunsgrēka dūmu daļiņas ļauj iziet cauri saules gaismas garāko viļņu krāsām, piemēram, sarkanajai un oranžajai, vienlaikus bloķējot īsākos dzeltenās, zilās un zaļās viļņus," stāsta NASA. "Šie garākie viļņi piešķir debesīm sarkanu vai oranžu nokrāsu. Līdzīgi kā saullēkta un saulrieta laikā, kad Saule atrodas horizonta tuvumā, tās gaismai jāiziet cauri lielākai daļai Zemes atmosfēras."

Oregonas štata gubernatore Keita Brauna otrdien izsludinājusi ārkārtas situāciju, un ir uzsākta cilvēku evakuācija no īpaši bīstamajiem rajoniem.

Tāpat arī Kalifornijas štatā turpina plosīties 25 milzīgi ugunsgrēki, kuru dēļ ar helikopteriem pēdējās dienās nācies evakuēt simtiem cilvēku.

Sausais un vējainais laiks otrdien pastiprinājis esošos ugunsgrēkus un izraisījis jaunus. Losandželosas apgabalā nedēļas nogalē gaisa temperatūra sasniedza 49 grādus pēc Celsija.

Ar lielākajiem ugunsgrēkiem Kalifornijā cīnās aptuveni 14 000 ugunsdzēsēju. Ugunsgrēki plosās arī Vašingtonas štatā, ASV ziemeļrietumos, kur 24 stundu laikā izdeguši vairāk nekā 133 000 hektāri.

Tēmas