foto: Pareizticīgās baznīcas Grodņas eparhija
Tīrīšanas Baltkrievijas pareizticīgajā baznīcā turpinās: zem sitiena nonācis Grodņas arhibīskaps
Oficiālā Minska šobrīd cenšas visādos veidos nomelnot un diskreditēt vienu no Lukašenko kaismīgākajiem kritiķiem pareizticīgajā baznīcā - Grodņas arhibīskapu Artēmiju.
Pasaulē
2020. gada 10. septembris, 03:48

Tīrīšanas Baltkrievijas pareizticīgajā baznīcā turpinās: zem sitiena nonācis Grodņas arhibīskaps

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc Aleksandra Lukašenko režīmam nepakļāvīgā Baltkrievijas pareizticīgās baznīcas galvas metropolīta Pāvela nomaiņas ar Borisovas arhibīskapu Benjamiņu baznīcā turpinās tīrīšanas. Nu Baltkrievijas diktatora melnajā sarakstā iekļuvis Grodņas un Volkovisas arhibīskaps Artēmijs, kurš Lukašenko režīma meļus aicinājis krist ceļos un lūgt piedošanu.

Ka baltkrievu pareizticīgo garīdznieku vadības rindu attīrīšana notiek ātros tempos, liecina kaut vai tas fakts, ka vajadzēja tikai divas nedēļas, lai iepriekšējā Baltkrievijas metropolīta Pāvela vietā stājušos arhibīskapu Benjamiņu Maskavas patriarhs Kirils paaugstinātu metropolīta rangā (otrais augstākais amats Krievijas pareizticīgajā baznīcā uzreiz aiz patriarha).

Baltkrievijas valdošā kliķe Grodņas arhibīskapu Artēmiju sāka vajāt augusta vidū, kad viņš skarbi izteicās par Lukašenko režīmu un vardarbību pret protestētājiem. Tā kā arhibīskaps ieņem redzamu vietu baznīcas hierarhijā ar viņu cenšas izrēķināties nevis fiziski, bet gan garīgi.

Grodņas arhibīskaps: „Jums nebūs piedošanas!”

Arhibīskaps Artēmijs vērsies ar uzsaukumu pie ticīgajiem, kurā teikts: „Mēs piedzīvojam ļoti grūtu periodu, ko aptumšo vardarbības laikā izlietās asinis. Nedrīkst spēlēties ar Taisnību, to izkropļojot politisko mērķu labad”.

Artēmijs uzsver, ka baznīcai nav jānodarbojas ar politiku, bet laikā, kad notiek nelikumības un cilvēki pārvēršas par zvēriem, tas ir jādara. Viņš sprediķos un uzrunās vēršas pie spēka struktūrām: „Apstājieties! Jūs rīkojieties pretrunā Evaņģēlijam! Jūs pacēlāt roku pret Kristu un jums nebūs piedošanas! Jūs neuzvarēsiet!”

Savukārt Grodņas skolotājus, kuri bija Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu iecirkņu komisiju sastāvā, kuri parakstīja viltotos protokolus, viņš mudinājis: „Jums jāstāv uz ceļiem – par visām šīm falsifikācijām un meliem”. Viņš skolotājus nosodījis arī par to, ka viņi, pakļaujoties bezdievīgajai Lukašenko ideoloģijai, izaudzinājuši režīma spēka struktūru darbiniekus: „Jūsu audzēkņi tagad ir kā no ķēdes norāvušies! Viņi alkst asiņu. Viņi krituši bezprātā”. Vienlaikus Grodņas arhibīskaps pateicies visiem protestētājiem, kuri nepielieto vardarbību.

Oficiālā baznīca aicina ievērot Lukašenko likumus

Tikmēr Baltkrievijas pareizticīgās baznīcas (BPB) vadība, kas nu jau ir cita cilvēka rokās, izplatījusi paziņojumu, ka arhibīskaps Artēmijs izteicis tikai savu „personisko viedokli”, kas nesakrīt ar BPB oficiālajām nostādnēm:

„Baltkrievijas baznīca saņem neskaitāmas pretenzijas un jautājumus par arhibīskapa Artēmija sprediķi Grodņas katedrālē, kā arī par dažu citu BPB garīdznieku un laju emocionālajiem publiskajiem izteikumiem, kuri sevi pozicionē kā kristīgos aktīvistus. Vēršam uzmanību uz to, ka jebkuri paziņojumi par šobrīd nebūt ne vienkāršo situāciju Baltkrievijas Republikā, ir viņu personiskā pozīcija, atspoguļo tikai viņu personīgo viedokli. Visi šie paziņojumu nav BPB oficiālā pozīcija”. 

Tāpat BPB paziņojumā uzsvērts, ka baznīcai nav jāiejaucas politiskajos procesos un tā nedrīkst kurināt naidu pret kādu sociālu grupu, tostarp arī pret miliciju, valsts varas pārstāvjiem un pedagogiem. Oficiālais baznīcas paziņojums, ko tiražējuši visi Baltkrievijas valsts mediji, noslēdzas vārdiem: „Sargiet sevi (..), nepakļaujieties provokācijām. Rīkojieties atbilstoši Evaņģēlija morāles principiem un atbilstoši Baltkrievijas Republikas likumdošanai”.

Artēmiju cenšas pataisīt par „fašistu arhibīskapu”

Savukārt NVS valstu institūta pārstāvis Kirils Frolovs, kas atbild par sadarbību ar Krievu pareizticīgo baznīcu, paziņojis, ka Grodņas arhibīskaps „melno nosaucis par balto” un vēlas šķelt pareizticīgo baznīcu. Toties kāda mazpazīstama pareizticīgo svētā Vladimira brālība izplatījusi paziņojumu, kas visu pareizticīgo vārdā patriarhu Kirilu aicina no amata atstādināt arhibīskapu Artēmiju. Patiesībā šo paziņojumu izplatījuši viltvārži, bet tas informatīvajā telpā ieguvis daudzkārt lielāku ievērību nekā patiesā Grodņas svētā Vladimira brālība, kas vēsta, ka tai ar šo paziņojumu nav nekāda sakara un ka to neatbalsta.

Viltvāržu paziņojumā teikts, ka Artēmijs Grodņas eparhijā kurina nacionālistiskas idejas, kas, piemēram, izpaužas tajā, ka viņš dievkalpojumus aicina noturēt baltkrievu, nevis krievu, valodā un dievnamos izpilda „fašistisko himnu” „Magnuti Boža” („Lūgšana”). Šī reliģiskā himna tapusi 1943. gadā un latvieši to var salīdzināt ar Lūcijas Garūtas kantāti „Dievs, Tava zeme deg”. Arī baltkrievu „Lūgšanā”, ko sacerējusi baltkrievu dzejniece Natālija Arseņjeva, vēršas pie Dieva, lai tas baltkrievu zemi pasargā no kara posta. Dziesma ar šiem vārdiem kļuvusi par neoficiālo baltkrievu emigrācijas himnu.

Baltkrievu tautas himna "Magnuti Boža" (izpilda Grodņas garīdzniecības koris):

Vēl Grodņas arhibīskapam tiek pārmestas lūgšanas, ko viņš notur kopā ar katoļiem un protestantiem, jo tas, lūk, graujot pareizticību. Kā viens no lielākajiem grēkiem viņam tiek pārmesta vēlme no Maskavas patriarha pāriet Konstantinopoles patriarha pakļautībā, kaut gan tam pagaidām nav nekāda pamata. Pirms dažām dienām arhibīskaps Artēmijs viesojās Maskavas patriarha rezidencē, kur viņš pat saņēma (kaut arī, pēc visa spriežot, formālu) apsveikumu 25. gadadienas sakarā kopš viņš kļuvis par Grodņas arhibīskapu.

Katrā ziņā oficiālā Minska tagad izvērš masīvu Grodņas arhibīskapa nomelnošanas kampaņu, lai pierādītu, ka pati „kristīgā tauta” vēlas viņa nomaiņu, kaut gan tā it nebūt nav.