foto: REUTERS/SCANPIX
Pompeo mudina Minsku ļaut valstī atgriezties Baltkrievijas katoļu arhibīskapam
Maiks Pompeo.
Pasaulē
2020. gada 2. septembris, 09:28

Pompeo mudina Minsku ļaut valstī atgriezties Baltkrievijas katoļu arhibīskapam

Jauns.lv / LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien mudināja Baltkrievijas varasiestādes atļaut valstī atgriezties Baltkrievijas Romas Katoļu baznīcas vadītājam Minskas-Mogiļevas arhibīskapam metropolītam Tadeušam Kondrusevičam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Baltkrievijas varasiestādēm ir jāļauj atgriezties arhibīskapam Kondrusevičam, lai viņš var vadīt savu ganāmo pulku joprojām notiekošo protestu apstākļos. Viņam un visai Baltkrievijas tautai ir jābūt iespējai izmantot savas pamatbrīvības, arī reliģisko uzskatu brīvību," teikts paziņojumā Pompeo tvitera kontā.

Baltkrievijas robežsargi pirmdien arhibīskapam Kondrusevičam aizliedza iebraukt valstī.

Kā stāstīja pats arhibīskaps, kas ir Baltkrievijas pilsonis, viņš atceļā no Polijas šķērsojis Lietuvas robežu, bet pāri Baltkrievijas robežai nav ticis.

Baltkrievijas katoļu baznīcas oficiālajā tīmekļa vietnē norādīts, ka "Baltkrievijas Republikas robežsargi Kuzņicas-Bruzģu robežkontroles punktā nav ļāvuši Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājam iebraukt valstī, nepaskaidrojot iemeslus".

Tajā arī publicēti fragmenti no Kondruseviča intervijas Polijas katoļu televīzijas kanālam "TV Trwam", kurā arhibīskaps uzsver, ka 9.augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nav bijušas godīgas.

"Ir pamats uzskatīt, ka vēlēšanas nenotika godīgi," intervijā izteicies arhibīskaps, paužot pārliecību, ka baltkrievu tauta "izaugusi tiktāl, lai aizstāvētu savas tiesības, un tā vairs nav tā paaudze, kas bija pirms 26 gadiem".

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais autoritārais prezidents Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās