foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Lielbritānijas liberāldemokrāti ievēl jaunu līderi
Eds Deivijs.
Pasaulē
2020. gada 27. augusts, 23:25

Lielbritānijas liberāldemokrāti ievēl jaunu līderi

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas Liberāldemokrātu partija ceturtdien partijas līdera amatā ievēlējusi parlamenta deputātu Edu Deiviju, kas jau paudis apņēmību uzlabot partijas sniegumu pēc pēdējā laikā pieredzētā atbalsta krituma.

Deivijs piecu gadu laikā ir jau ceturtais liberāldemokrātu līderis.

Premjerministra Deivida Kemerona vadītās koalīcijas valdības ministrs Deivijs cīņā par partijas līdera amatu uzveica Leilu Moranu.

54 gadus vecais politiķis bijis partijas vadītāja pienākumu izpildītājs, kopš iepriekšējā līdere Džo Svinsone 2019.gada decembra parlamenta vēlēšanās savu Vestminsteras mandātu zaudēja.

Uzvaras runā Deivijs sacīja, ka viņa darbs būs "atgūt liberāldemokrātiem nacionālo ietekmi". Viņš arī aicināja partijas biedrus "mosties un smaržot kafiju", un atgūt sasaisti ar vēlētājiem.

Atbalsts liberāldemokrātiem sāka rukt, kad viņi līdera Nika Klega vadībā nolēma 2010.gadā iesaistīties koalīcijas valdībā ar konservatīvajiem.

2005.gadā partija parlamentā izcīnīja 62 vietas, bet piecus gadus vēlāk - 57.

2015.gadā tās saruka līdz astoņām, tad 2017.gadā pieauga līdz 12, bet pērn, Svinsonei ieturot izteiktu pretbreksita kursu, atkal saruka līdz 11.

Liberāldemokrāti, kas tradicionāli bijuši Lielbritānijas trešā partija, sevi pozicionē kā proeiropeiskus centristus.

Tomēr cīņa par vēlētāju uzticības atgūšanu var izrādīties smaga.

Lielbritānija ir izstājusies no Eiropas Savienības, bet opozīcijā esošo leiboristu jaunais līderis Kīrs Stārmers tiek uzskatīts par mērenāku politiķi nekā viņa kreisais priekšgājējs Džeremijs Korbins.