foto: REUTERS/SCANPIX
ASV aicina Krieviju izmeklēt Navaļnija lietu
Aleksejs Navaļnijs
Pasaulē
2020. gada 25. augusts, 22:35

ASV aicina Krieviju izmeklēt Navaļnija lietu

Jauns.lv / LETA

Savienotās Valstis ir "dziļi nobažījušās" par Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija lietu un aicina Krieviju izmeklēt to, otrdien paziņojis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Savienotās Valstis ir dziļi nobažījušās par Vācijas medicīnas ekspertu sākotnējiem secinājumiem, ka Krievijas opozīcijas aktīvists Aleksejs Navaļnijs ticis saindēts," paziņoja Pompeo, kurš pašreiz atrodas vizīte Tuvajos Austrumos.

"Ja šīs ziņas izrādīsies patiesas, Savienotās Valstis atbalsta ES (Eiropas Savienības) aicinājumu veikt visaptverošu izmeklēšanu un ir gatavas palīdzēt šajos centienos," sacīja Pompeo.

44 gadus vecajam Navaļnijam, kurš kopš sestdienas ārstējas Berlīnes Universitātes klīnikā "Charite", konstatēta saindēšanās ar holinesterāzes inhibitoriem, bet mediķi uzskata, ka viņa dzīvībai šobrīd briesmas nedraud.

Pagājušās ceturtdienas rītā Navaļnijs bezsamaņā ar saindēšanās pazīmēm tika nogādāts slimnīcā Omskā.

Viņam kļuva slikti lidmašīnā, kas atradās ceļā no Sibīrijas pilsētas Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veica ārkārtas nolaišanos Omskā, kur Navaļnijs tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Opozīcijas līdera preses sekretāre Kira Jarmiša stāstīja, ka Navaļnijs ceturtdien no rīta dzēris vienīgi tēju, kuru iegādājies Tomskas lidostas kafejnīcā, un izteikusi pieņēmumu, ka viņš ticis tīši saindēts.

Navaļnija atbalstītāji uzskata, ka aiz viņa saindēšanas un kavēšanās ar pārvešanu uz Vāciju stāv Kremlis.

Pie Omskas slimnīcas ieradušies Alekseja Navaļnija paši tuvākie cilvēki

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija organismā atrasta inde, kas apdraud ne tikai viņu pašu, bet arī apkārtējos, piektdien paziņojis viņa ...

gallery icon
17

"Navaļnija kunga ģimene un Krievijas tauta ir pelnījušas pilnīgu un caurspīdīgu izmeklēšanu, un iesaistīto saukšanu pie atbildības," paziņoja Pompeo.