Traģiski sabrukušā Dženovas tilta vietā atklāj jaunu būvi

gallery icon
20
Pasaulē
2020. gada 5. augusts, 06:55

Mirušo tuvinieki sarūgtināti par pompu, ar kādu atklāja tiltu vietā, kur notika Dženovas traģēdija

Jauns.lv

Divus gadus pēc tam, kad Itāliju satrieca baisa traģēdija, kad Dženovā sabrūkot tiltam, dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku, šajā vietā atklāts jauns tilts. Tomēr upuru radinieki ir sašutuši par atklāšanas pasākuma norisi, un apgalvo, ka nekad nespēs šķērsot jaunatklāto būvi.

Dženovā sagruvis autostrādes tilts

Ziņas par iespējamajiem bojāgājušajiem vai cietušajiem pagaidām nav saņemtas. Ugunsdzēsības dienests apstiprinājis, ka sagruvis Morandi tilts, un paziņojis, ka uzsākta ...

gallery icon
108

Radinieki, komentējot atklāšanas pasākuma svinīgumu, norādījuši, ka tas var aizēnot traģēdiju, kas izdzēsa viņu mīļo cilvēku dzīvības. Skanot Itālijas himnai, pirmdien atklāšanas pasākuma laikā tika nolasīti 43 upuru vārdi, pēc kā tika ieturēts klusuma mirklis. Pasākumu apmeklēja valsts augstākās amatpersonas: prezidents Serdžo Matarella, premjers Džuzepe Konte, kā arī Renco Pjano, jaunā tilta arhitekts, kurš ziedoja savu darbu jaunā Dženovas “San Džordžio” tilta izveidei.

Tomēr daudzu upuru tuvinieki atteicās piedalīties ceremonijā, tā vietā privātā pasākumā pirms tam tikās ar prezidentu Matarellu. Egle Posteti, kuras māsa, viņas vīrs un abu bērni gāja bojā šajā katastrofā, norādīja, ka turpinās rūpīgi sekot līdzi aizvien notiekošajai izmeklēšanai, un norādīja, ka darīs visu, lai valsts neaizmirstu par mirušo tuviniekiem. Sieviete vada upuru ģimeņu apvienību, un vēl pirms pasākuma norises kritizēja “svinības”, kas paredzētas būves atklāšanas laikā, norādot, ka ceremonija var aizēnot piederīgo ciešanas.

“Labi, tilts ir gatavs, bet kur ir taisnīgums pret upuriem? Ceremonija bija paredzēta pieticīga, bet tagad mēs redzam visas dekorācijas  - tās ir gluži kā kāzās,” viņa sacīja.

Glābēji Dženovas tilta katastrofas vietā meklē izdzīvojušos

Ugunsdzēsēji notikuma vietā strādā jau kopš rīta un nobrukušā 50 metrus augstā tila vietā starp gruvešiem meklē izdzīvojušos un bojāgājušos. ...

gallery icon
62

Pats Dženovā dzimušais arhitekts Pjano jauno būvi nodēvējis par bērnu, kurš piedzimis no traģēdijas.

Savukārt paramediķis Silvano Rufoni, kurš bija viens no pirmajiem notikuma vietā, ar šausmām atceras tās dienas notikumus. “Tas bija briesmīgi. Es atceros skaņas, smakas, baisas lietas. Mūs sagaidīja tik drausmīgs skats. Tilts bija prom.”

Sabrukušais Morandi tilts tika atklāts 1967. gadā un tolaik tika slavēts kā inženierijas spīdeklis, taču pēc katastrofas tika apšaubīts gan šis fakts, gan arī atbildīgo amatpersonu rīcība būves uzturēšanas procesā.

Jaunais tilts atjaunos Dženovas pilsētai svarīgo ceļu, kas katastrofas dēļ šo ostas pilsētu teju vai sacirta divos gabalos.

Dženovā uzausis pirmais rīts pēc apokaliptiskās katastrofas

gallery icon
46