foto: EPA/Scanpix
Minskā opozīcijas kandidātes Tihanovskas mītiņā pulcējas tūkstošiem cilvēku
Pasaulē
2020. gada 19. jūlijs, 23:41

Minskā opozīcijas kandidātes Tihanovskas mītiņā pulcējas tūkstošiem cilvēku

Jauns.lv / LETA

Minskā svētdienas vakarā opozīciju pārstāvošās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu kandidātes Svetlanas Tihanovskas rīkotajā mītiņā pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku.

Pēc radiostacijas "Brīvība" žurnālistu vērtējuma, mītiņā piedalījušies 3000-4000 cilvēku, savukārt cilvēktiesību aizsardzības centrs "Vjasna" ("Pavasaris") lēš, ka ieradušies apmēram 7000 cilvēku.

Nepilnu stundu pirms mītiņa sākuma tā plānotajā norises vietā  Draudzības parkā pazuda mobilie sakari, tāpēc mediji nevarēja straumēt pasākuma norisi tiešsaistē.

foto: EPA/Scanpix

Kopā ar Tihanovsku mītiņā piedalījās divu nereģistrētu opozīcijas kandidātu pārstāves - bijušā Augsto tehnoloģiju parka vadītāja Valērija Cepkalo sieva Veronika Cepkalo un apcietinātā bijušā bankas "Belgazprombank" vadītāja Viktora Babariko vēlēšanu štāba pārstāve Marija Koļesņikova.

Tihanovskas, Cepkalo un Babariko vēlēšanu štābi  ceturtdien paziņoja par apvienošanos, lai sadarbotos Tihanovskas vēlēšanu kampaņas rīkošanā.

Tihanovska paziņojusi, ka balotējas uz prezidenta amatu, lai atbalstītu savu vīru blogeri Sergeju Tihanovski, kurš bija iecerējis kandidēt prezidenta vēlēšanās, taču maijā tika apcietināts.

Savukārt Babariko tika apcietināts jūnijā - drīz pēc tam, kad paziņoja par nodomu kandidēt prezidenta vēlēšanās. Viņam izvirzītas apsūdzības noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanā, kukuļdošanā un nodokļu nemaksāšanā.

Mītiņā Tihanovska un Koļesņikova aicināja nepiedalīties iepriekšējā balsošanā, bet gan balsot vēlēšanu dienā 9.augustā. Viņas arī mudināja Tihanovskas atbalstītājus ierasties balsošanas iecirkņos ar baltām aprocēm,.

"Baltā krāsa simbolizē brīvību, kaut ko jaunu. Visi tie, kas būs ar šādām aprocēm, demonstrēs, ka viņi ir pret pašreizējo varu," teica Cepkalo.

Pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš kopš uzvaras prezidenta vēlēšanās 1994.gadā Baltkrievijā izveidojis autoritāru režīmu, 9.augustā paredzētajās vēlēšanās kandidēs uz sesto pilnvaru termiņu.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām.