foto: REUTERS/SCANPIX
Merkele aicina ES dalībvalstis uz solidaritāti un kompromisiem
Pasaulē
2020. gada 8. jūlijs, 20:25

Merkele aicina ES dalībvalstis uz solidaritāti un kompromisiem

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien aicinājusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis izrādīt solidaritāti un gatavību kompromisiem, lai atveseļotu bloka ekonomiku pēc covid-19 pandēmijas izraisītās lejupslīdes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzstājoties Eiropas Parlamentā (EP) un izklāstot Berlīnes ieceres Vācijas ES prezidentūras laikam, Merkele mudināja atbalstīs ekonomikas atveseļošanas pasākumu paketi.

"Es ticu Eiropai. Mani Eiropa ir pārliecinājusi," uzsvēra kanclere. "Neviens nevar tikt ārā no šīs krīzes paša spēkiem. Mēs visi esam neaizsargāti."

Vācija ES prezidentūru rotācijas kārtībā pārņēma 1.jūlijā, bet pēc sešiem mēnešiem to nodos Portugālei.

Lai gan ir svarīgi atveseļot tautsaimniecību, pandēmija parādījusi arī to, cik svarīgas ir pamattiesības, kas tika ierobežotas, lai iegrožotu koronavīrusa izplatību, norādīja Merkele.

"Pandēmija nekad nedrīkst kļūt par attaisnojumu demokrātisko principu pārkāpšanai," uzsvēra kanclere, piebilstot, ka pandēmijas radīto problēmu risināšanai Eiropas valstīm ir jāsadarbojas.

Tāpēc viņa kopā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu ir ierosinājusi izveidot 500 miljardus eiro lielu fondu, lai sniegtu ES dalībvalstīm atbalstu to ekonomikas atveseļošanai.

Reaģējot uz Berlīnes un Parīzes ierosinājumu, Eiropas Komisija (EK) nāca klajā ar savu priekšlikumu atlabšanas fondā ieguldīt 750 miljardus eiro, no kuriem 500 miljardi tiktu piešķirti kā granti, bet atlikušie 250 miljardi - kā aizdevumi.

Savukārt trešdien EK publiskoja prognozes, ka 2020.gadā ES iekšzemes kopprodukts (IKP) saruks par 8,3%, kas ir vairāk nekā lēsts iepriekš.

Taču ekonomikas atveseļošanas fonda izveidi dalībvalstis uzņēmušas pretrunīgi, un Austrija, Dānija, Nīderlande un Zviedrija izrāda lielu atturību pret iespēju šos milzu līdzekļus izdalīt kā grantus.

Savukārt Merkele trešdien mudināja dalībvalstis izrādīt gatavību uz kompromisiem.

"Mūsu kopīgais mērķis ir nonākt pie vienprātības, cik drīz vien iespējams. Es patiesi ceru, ka mēs spējam panākt vienošanos vasaras laikā. Taču tas pieprasa lielu gatavību uz kompromisiem no visām pusēm," norādīja Vācijas līdere.

Vēlāk Merkelei trešdien paredzēta tikšanās Ar EP priekšsēdētāju Dāvidu Sasoli, Eiropadomes prezidentu Šarlu Mišelu un EK vadītāju Urzulu fon der Leienu, bet jau nākamnedēļ paredzēts kārtējais ES samits.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās