foto: VIA REUTERS
Tramps izpircis visus pasaules "Remdesivir" krājumus, neatstājot zāles citām valstīm
2020. gada 2. jūlijs, 05:54

Tramps izpircis visus pasaules "Remdesivir" krājumus, neatstājot zāles citām valstīm

Jauns.lv

Medikaments “Remdesivir”, kas uzrādījis pozitīvus rezultātus koronavīrusa Covid-19 pacientu ārstēšanā, vismaz turpmākos trīs mēnešus nebūs pieejams nevienā citā valstī, izņemot ASV, jo prezidents Donalds Tramps izpircis visus medikamentu iekrājumus, ziņo "The Guardian".

Ekspertus satraukusi šī Amerikas Savienoto Valstu vienpusējā rīcība attiecībā uz "Remdesivir". Daudzus uztrauc, vai līdzīgs gājiens netiks izspēlēts brīdī, kad parādīsies Covid-19 vakcīnas. Trampa administrācija tādējādi ir parādījusi, ka ir gatava pārspēt un apsteigt citas valstis, lai nodrošinātu medicīnisko preču piegādes, kas tai vajadzīgas.

"Viņiem ir pieejama lielākā daļa ["Remdesivir"] zāļu piegāžu, tāpēc Eiropai nekas nav atlicis," stāsta Liverpūles universitātes vecākais pētnieks Endrjū Hils. Zināms, ka arī Lielbritānijas Valsts veselības aprūpes dienests apstiprinājis medikamentu "Remdesivir" jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ārstēšanai.

"Remdesivir" ražo ASV kompānija "Gilead" un pirmās 140 000 devas, kas piegādātas zāļu izmēģinājumiem visā pasaulē, šobrīd jau ir izlietotas.

foto: REUTERS/SCANPIX
"Remdesivir"

Trampa administrācija ir iegādājusies vairāk nekā 500 000 devu, kas ir visa "Gilead" saražotā produkcija jūlijam un 90% no augusta un septembra.

"Prezidents Tramps ir noslēdzis apbrīnojamu vienošanos, lai nodrošinātu amerikāņiem piekļuvi pirmajam atļautajam Covid-19 ārstējošajam medikamentam," sacīja ASV veselības ministrs Alekss Azars. “Cik vien iespējams, mēs vēlamies nodrošināt, ka zāles var iegūt jebkurš amerikāņu pacients, kuram tās nepieciešamas. Trampa administrācija dara visu, kas ir tās spēkos, lai uzzinātu vairāk par Covid-19 slimnieku dzīvības glābšanas iespējām, un nodrošinātu nācijai drošu piekļuvi šīm iespējām.”

Zāles "Remdesivir", kuras tika izmēģinātas Ebolas epidēmijas laikā, bet nebija īsti iedarbīgas, ir kompānijas "Gilead" patentētas, kas nozīmē, ka nevienā citā valstī uzņēmumi tās nevar izgatavot. Aptuvenās sešu zāļu devu izmaksas ir 3 200 ASV dolāru, teikts ASV valdības paziņojumā.

Iespaidīgais darījums veikts, jo epidemioloģiskā situācija ASV joprojām ir kritiska. Pagājušajā nedēļā ASV tika novērots jauns saslimšanas antirekords - 40 000 jaunu koronavīrusa gadījumu vienā dienā. Kopumā ASV līdz šim reģistrēti vairāk nekā 2,6 miljoni Covid-19 gadījumu. 127 425 pacientiem saslimšana beigusies ar nāvi.

Slimi cilvēki, mirušo ķermeņi un nogurušas sejas - Ņujorkas ikdiena 2020.gada aprīlī

Ņujorka kļuvusi par Covid-19 visplašāk skarto vietu ASV. Līdz otrdienai Ņujorkā konstatēti vairāk nekā 108 tūkstoši saslimušo, 7 349 cilvēki ...

gallery icon
108

Francijas farmācijas firma "Sanofi" maijā paziņoja, ka gadījumā, ja uzņēmuma izstrādātā Covid-19 vakcīna darbosies, pirmās devas saņemšot tieši ASV, jo ASV valdība esot investējusi, uzņemoties risku.