foto: ekrānuzņēmums no video
"Tā ir velna vaina, kas iznīcina visu svēto cilvēkā" - Poliju šokē dokumentālā filma par divu brāļu piedzīvoto
Jakubs Pankoviaks.
2020. gada 1. jūnijs, 05:45

"Tā ir velna vaina, kas iznīcina visu svēto cilvēkā" - Poliju šokē dokumentālā filma par divu brāļu piedzīvoto

Jauns.lv

Polijas primāts informējis Vatikānu par jauniem pedofilijas gadījumiem, kas atklāti nesenā dokumentālajā filmā "Hide and Seek". Gan baznīca, gan valdība tagad pakļauti milzu spiedienam pēc atklāsmes par to, kas notika ar upuriem, vēsta "dw.com".

Jakubs un Barteks Pankoviaks uzauga nelielā pilsētā Pleševā, Polijas centrālajā daļā. Bērnu tēvs dziedāja baznīcas korī, bet draudzes priesteris Arkadiušs bija ļoti iecienīts jauniešu vidū un arī biežs viesis Pankoviaku mājās.

Taču, kad vecāku muguras bija aizgrieztas, Arkadiušs zēnus glāstīja un skūpstīja. Jakubs un Barteks bija šokā par notikušo, taču nespēja nevienam par to izstāstīt. Viņi nebija vienīgie upuri.

Arkadiušs tiek apsūdzēts par desmitiem zēnu izmantošanu 90. gados. Bīskapi visādi centušies slēpt nodarījumus. Tagad Jakubs un Barteks pastāstījuši par notikušo dokumentālajā filmā "Hide and Seek", kuras režisors ir Mareks un Tomass Sekielskis.

Šī ir otrā reize, kad filmu veidotāji šokējuši Polijas skatītājus ar stāstiem par pedofiliju baznīcā. Pērn režisori izlaiduši filmu par līdzīgiem noziegumiem. Tagad Polijā tiek izdarīts spiediens no sabiedrības, lai Vatikāns sāktu izmeklēšanu.

Tikai 20 gadus vēlāk Jakubs un Barteks bija spējuši saņemties drosmi, lai sameklētu pāridarītāju un paskatītos viņam acīs. "Kā tu domā, kā jūtas bērns, kad viņam aiz slēgtām durvīm sniedz franču skūpstu?" šādu jautājumu Barteks dokumentālajā filmā uzdod priesterim. Abu saruna tiek filmēta ar slēpto kameru.

"Es atceros, ka es aizskāru tevi intīmi un sajutu tavu erekciju – tu aiztiki arī mani, bet apmaiņā devi dāvanas," saka Barteks. Mācītājs uz apsūdzībām neatbildēja, taču norādīja, ka jūtas vainīgs Dieva priekšā un lūdzas katru dienu.

Barteks un Jakubs apciemoja arī mūķeni, kura zinājusi, kas ar zēniem tiek darīts, bet nekādi viņus neaizsargāja. Jauno vīriešu viesošanās laikā viņa izskatās apjukusi. Viņa cenšas paskaidrot, ka neko tajā laikā nav varējusi darīt.

Jakubam nebija viegli atzīties savā stāstā. Tagad, 35 gadu vecumā, viņš saprot, ka visgrūtāk to bijis stāstīt savai meitai. Taču viņš jūtas atvieglots. "Diemžēl man tas bija jādara publiski. Cita ceļa nebija." Viņš saka, ka nepriecājas par domu, ka mācītājs tagad varētu nonākt aiz restēm. "Visa Polija ir uzzinājusi par viņa vainu," Jakubs uzskata, ka tas ir "pietiekams sods".

Filmas veidotāji Pleševā atraduši desmitiem mācītāja upuru. 2016. gadā kāda bērna vecāki konfrontējuši Arkadiušu, kurš savu vainu atzinis. "Es apzinos, ka esmu sarūgtinājis jūsu dēlu," sacīja priesteris, uzreiz piebilstot, ka tā ir "velna vaina, kas iznīcina visu, kas cilvēkos ir svēts".

Kad bīskaps Edvards Janiaks uzzināja par šo tikšanos, viņš tūlīt atstādināja Arkadiušu. Oficiālais iemesls -  "veselības problēmas". Baznīca izmeklēšanu nesāka. Pēc četriem gadiem, pēc filmas "Hide and Seek" pirmizrādes, vaina par notikušā slēpšanu uzvelta cietušajiem.

Kalizas diocēzes paziņojumā teikts, ka upuriem pašiem vajadzējis ziņot par vardarbību un, tad Vatikāns būtu informēts. Kopš filmas pirmizrādes ir pieaudzis sabiedrības spiediens. Polijas primāts Vojcehs Polaks aicinājis Vatikānu veikt izmeklēšnu.

Viņš to darīja arī pirms gada, kad tika izveidota pirmā dokumentālā filma par līdzīgiem noziegumiem, bet līdz šim vēl nav veikta izmeklēšana par vardarbības gadījumiem Polijas baznīcā.

2019. gadā baznīca bijusi spiesta ziņot par gandrīz 400 šāda veida gadījumiem kopš 1990. gada. Baznīca gan neminēja atbildīgos priesterus. Nav arī informācijas par to, cik lietu ir izskatītas.

Pašreizējie pētījumi liecina, ka vairāk nekā 70 procenti poļu vēlas, lai varasiestādes vērstos pret priesteriem - pedofiliem. Prasības pēc visaptverošas izmeklēšanas arvien biežāk tiek saņemtas reliģiozajās katoļu aprindās.

Spraigās debates par dokumentālo filmu, kuru tagad "YouTube" noskatījušies 7 miljoni cilvēku, ir spiedušas varasiestādes atbildēt.

Valsts prokuratūra paziņoja, ka izmeklēšana par tēvu Arkadiušu tika atsākta 2019. gada rudenī un joprojām turpinās.