foto: AP/Scanpix
Saasināta situācija ASV: protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi, laupa veikalus, dedzina ēkas
Pasaulē
2020. gada 28. maijs, 23:45

Saasināta situācija ASV: protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi, laupa veikalus, dedzina ēkas

Jauns.lv / LETA

Trīs lielās ASV pilsētās notikuši protesti, to dalībniekiem paužot sašutumu par policijas arestēta melnādaina vīrieša nāvi. Protestu gaitā izlaupīti veikali, izraisījušās sadursmes ar policiju. Arī ANO cilvēktiesību augstā komisāre ceturtdien pauda satraukumu par ASV policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi, mudinot ASV varasiestādes spert "nopietnus soļus", lai izbeigtu nevainīgu melnādaino amerikāņu nogalināšanas gadījumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mineapolē, kur policijas aizturētais Džordžs Floids pirmdien zaudēja dzīvību,  protestu gaitā  izlaupīti veikali un dedzinātas ēkas.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143

Protesti sākās pēc tam, kad sociālajos medijos parādījās video ar Floida aizturēšanas gaitu.

Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Izraisījušās protestētāju sadursmes ar policiju, kas pret protestu dalībniekiem likušas lietā asaru gāzi.

Minesotas gubernators Tims Volzs trešdienas vakarā brīdināja, ka saistībā ar protestiem izveidojusies "ļoti bīstama situācija", kā arī mudināja protestētājus saglabāt mieru. Līdzīgu aicinājumu pauduši Floida ģimenes cilvēki.

Pilsētas mērs Džeikobs Frejs sociālajos medijos mudināja uz mieru, aicinot iedzīvotājus nepieļaut, ka "viena traģēdija izraisa vēl lielāku traģēdiju".

Losandželosā vairāki simti cilvēku iesaistījās demonstrācijā, lai paustu protestu saistībā ar Floida nāvi un policijas brutalitāti.

Tenesī štata Memfisā policija uz protestiem reaģēja, ierodoties dumpja savaldīšanas aprīkojumā. 

46 gadus vecais Floids pirmdien Mineapolē tikai aizturēts, policijai izmeklējot apsūdzības par viltotas banknotes izmantošanu.

"Šī nogalināšana ir kārtējais gadījums garajā sarakstā, kad policisti vai sabiedrības pārstāvji nogalina neapbruņotus afroamerikāņus," paziņojumā norādīja ANO cilvēktiesību augstā komisāre Mičela Bačeleta, uzstājot, ka "ASV varasiestādēm ir jāsper nopietni soļi, lai šādus nogalināšanas gadījumus apturētu, un, kad tādi notiek, nodrošinātu, ka tiek panākts taisnīgums".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās